Paul Allen

Paul Gardner Allen

Afbeelding: Paul G. Allen bij Flying Heritage Collection, gevestigd op Paine Field, Everett, Washington, Verenigde Staten in 2013 | Copyright: Miles Harris, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Paul Gardner Allen was een Amerikaans zakenman, die vooral bekend werd als medeoprichter van Microsoft, samen met Bill Gates. Volgens het tijdschrift Forbes was hij een van de rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van 20 miljard dollar.

Paul Allen werd geboren in Seattle. Op de middelbare school leerde hij Bill Gates kennen. Beiden waren al snel geïnteresseerd in computers. Na de middelbare school ging Paul Allen naar Washington State University. Hij stopte na twee jaar met zijn studie om software voor personal computers te gaan schrijven.

Paul Allen liet met zijn bedrijf Stratolaunch Systems de Scaled Composites Stratolaunch, het grootste vliegtuig ter wereld, bouwen (grootste naar criterium spanwijdte). Het vliegtuig is bedoeld om draagraketten vanuit de lucht te lanceren. Toen hij stierf had het zijn eerste testvlucht nog niet gemaakt.

Bill Gates en Paul Allen richtten in 1975 Microsoft (oorspronkelijk Micro Soft) op in Albuquerque. Het eerste product was een BASIC-interpreter. Paul Allen zorgde voor een deal waarbij Microsoft voor 50.000 dollar een besturingssysteem kon kopen met de naam 86-DOS. Microsoft slaagde erin MS-DOS als besturingssysteem op de nieuwe pc's van IBM te krijgen in 1981. Dit was het begin van de groei van Microsoft.

In 1983 werd bij Paul Allen de ziekte van Hodgkin geconstateerd, naar aanleiding waarvan hij in datzelfde jaar zijn ontslag moest nemen bij Microsoft. Na enkele maanden bestraald te zijn, genas hij van deze ziekte. In november 2009 werd diffuus grootcellig B-cellymfoom bij hem geconstateerd. Na behandeling bleef deze ziekte lange tijd in remissie. Twee weken voor hij stierf meldde Allen opnieuw behandeld te worden tegen deze ziekte. Hij overleed aan complicaties bij de behandeling (septische shock en nierfalen). Zijn bijnaam, Marc Soft, droeg hij als geuzennaam.

Anno 2004 is Paul Allen eigenaar van het NBA-basketbal-team Portland Trail Blazers en van het American football-team Seattle Seahawks. Paul Allen is ook een van de financiers van het SETI Institute en financier van de SpaceShipOne. Verder bezit hij enkele radiostations, een televisiezender, twee superjachten en een bioscoop.

In september 2003 richtte Allen het Allen Institute of Brain Science op. Het eerste project van dit instituut, waarin Paul Allen 100 miljoen dollar stak, is het maken van een atlas van het menselijk brein.

Paul Allen werd gespeeld door Josh Hopkins in Pirates of Silicon Valley, een televisiefilm uit 1999 over de begindagen van de microcomputerindustrie.

Paul Allen was medefinancier bij de oprichting van DreamWorks SKG via zijn investeringsmaatschappij Vulcan Capital.
Quick facts
Volledige naam:
Paul Gardner Allen
Geboren:
woensdag 21 januari 1953 te Seattle, Amerika
Overleden:
maandag 15 oktober 2018 te Seattle, Amerika
Leeftijd:
65

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Paul Allen een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Paul Allen een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Paul Allen ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Paul Allen een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Paul Allen het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
Tags
Microsoft
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.