Howard Aiken

Howard Hathaway Aiken

Howard Aiken was een Amerikaans computertechnicus. Hij wordt beschouwd als een van de pioniers op het gebied van computers. Aiken was de hoofdingenieur achter IBM's Harvard Mark I-computer.

Aiken werd geboren te Hoboken, New Jersey. Hij studeerde aan de Universiteit van Wisconsin, te Madison, en behaalde in 1939 zijn doctoraat in de natuurkunde aan de Harvard Universiteit. Gedurende deze tijd kwam hij differentiaalvergelijkingen tegen die hij alleen numeriek kon oplossen. Hij bedacht dat een elektro-mechanische rekenmachine een groot deel van het tijdrovende rekenwerk van hem zou kunnen overnemen. Deze computer werd oorspronkelijk de Automatic Sequence Controlled Calculator (ASCC) genoemd, maar werd later gedoopt in Harvard Mark I. Met de hulp van Grace Hopper en steun van IBM werd de machine voltooid in 1944. De volledig elektronische opvolger Harvard Mark II was af in 1947. Daarna werkte Aiken aan de Mark III en Mark IV. Daarnaast publiceerde hij over elektronica en de theorie van schakelingen.

Aiken ontving diverse binnen- en buitenlandse onderscheidingen, waaronder de Amerikaanse Harry M Goode Memorial Award. In 1970 ontving hij de IEEE Edison Medal.

Hij is ook bekend door zijn opmerking uit 1947: "Slechts zes elektronische digitale computers zouden voldoende zijn om al het rekenwerk van de gehele Verenigde Staten te kunnen doen."

Quick facts
Volledige naam:
Howard Hathaway Aiken
Geboren:
donderdag 08 maart 1900 te Hoboken, Amerika
Overleden:
woensdag 14 maart 1973 te St. Louis,
Leeftijd:
73

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Howard Aiken een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Howard Aiken een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Howard Aiken ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Howard Aiken een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Howard Aiken het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
Tags
IBM
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.