Elon Musk

Elon Reeve Musk

Copyright: NORAD and USNORTHCOM Public Affairs / Public domain
Elon Musk is een, als Zuid-Afrikaan geboren, Canadees-Amerikaans ondernemer. Hij is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2 en CEO van Tesla waar hij zich een jaar na de oprichting bijvoegde. Hij werkte mee aan het succes van PayPal. Hij is algemeen directeur (CEO) en Chief Designer (CDO) van SpaceX, algemeen directeur en productarchitect van Tesla en was tot de overname door Tesla voorzitter van SolarCity.

Musk haalde de internationale pers met de ideeën voor een hyperloop en een VTOL supersonisch elektrisch vliegtuig.

Jeugd

Musk is geboren op 28 juni 1971 in Pretoria, Gauteng, Zuid-Afrika, zoon van een Canadees model en een Zuid-Afrikaanse elektromechanisch ingenieur. Zijn grootmoeder van vaderskant was Brits en hij heeft ook Pennsylvania-Duitse wortels. Na de scheiding van zijn ouders in 1980 woonde Musk vooral bij zijn vader.

Op tienjarige leeftijd ontdekte hij de Commodore VIC-20. Hij leerde zichzelf programmeren en verkocht op 12-jarige leeftijd een BASIC-videospel genaamd Blastar aan het tijdschrift PC and Office Technology voor ongeveer 500 dollar.

Musk ging in eerste instantie naar de privéschool Waterkloof House Preparatory School. Hij deed eindexamen aan de Pretoria Boys High School en verhuisde naar Canada in juni 1989, vlak voor zijn achttiende verjaardag, nadat hij een Canadees burgerschap ontving via zijn Canadese moeder.

Universiteit

In 1989 werd Musk toegelaten tot Queen's University in Kingston, Ontario.[3] In 1992, na twee jaar gestudeerd te hebben aan Queen's University, vertrok Musk naar de University of Pennsylvania waar hij op 24-jarige leeftijd een Bachelor of Science-diploma in Natuurkunde van Penn's College of Arts and Sciences haalde en een Bachelor of Arts Economie aan de Wharton School of the University of Pennsylvania. Musk bleef nog een jaar om een tweede bachelor te behalen. Tijdens zijn studie aan University of Pennsylvania kochten Musk en mede-student Adeo Ressi een studentenhuis om dit als nachtclub te gebruiken. In 1995, 24 jaar oud, verhuisde Musk naar Californië om in de natuurkunde te promoveren aan Stanford University, maar verliet de universiteit na twee dagen om zelf bedrijven op te richten op het gebied van internet, duurzame energie en de ruimte. In 2002 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap.

Filantropie

Musk is de voorzitter van de Musk Foundation, die zich richt op filantropische acties omtrent zonnepanelen in rampgebieden. De Musk Foundation werkte in 2010 samen met SolarCity en doneerde een 25 kW zonnepaneelsysteem aan het South Bay Community Alliance (SBCA) orkaanreactiecentrum in Coden, Alabama. De Musk Foundation doneerde in juli 2011 250.000 Amerikaanse dollars aan een zonnepaneeltechnologieproject in Soma, Fukushima, een Japanse stad die verwoest was door een tsunami.

In juli 2014 werd Musk gevraagd door Matthew Inman, een cartoonist en verre neef van Nikola Tesla, om 8 miljoen Amerikaanse dollars te doneren voor de opbouw van het Tesla Science Center. Uiteindelijk ging Musk ermee akkoord een miljoen Amerikaanse dollar te doneren en beloofde een Tesla-snellaadstation in de parkeerplaats van het museum te plaatsen.

In januari 2015 doneerde Musk 10 miljoen Amerikaanse dollar aan het Future of Life Institute om een wereldwijd onderzoek op te zetten, gericht op het gunstig houden van kunstmatige intelligentie voor de mens.

Sinds 2015 is Musk een onderdeel van de X-Prize Foundation.

In oktober 2018 maakte Musk een half miljoen dollar over om waterzuiveringsinstallaties in de scholen van Flint te plaatsen zodat het lood uit het vergiftigde leidingwater wordt gefilterd.

In oktober 2019 doneerde hij 1 miljoen dollar aan Teamtrees om bomen te planten.

Huwelijken

Musk ontmoette zijn eerste vrouw tijdens hun gezamenlijke schooltijd op Queen's University in Ontario. Ze trouwden in 2000 en gingen uit elkaar in 2008, na zes zoons gehad te hebben. Hun eerste zoon overleed aan wiegendood toen hij 10 weken oud was. Hierna kregen ze vijf zoons door middel van IVF.

In 2008 ontmoette Musk de Britse actrice Talulah Riley, het stel trouwde in 2010. In 2012 vertelde Musk dat hij zijn vierjarige relatie met Riley had beëindigd. In juli 2013 hertrouwden Musk en Riley. Op 11 februari 2014 werd Musk uitgenodigd door het Witte Huis om samen met Riley een staatsdiner bij te wonen. In december 2014 vroeg Musk opnieuw een scheiding aan voor het huwelijk dat hij had met Riley.
Quick facts
Volledige naam:
Elon Reeve Musk
Geboren:
maandag 28 juni 1971 te Pretoria, Zuid-Afrika
Leeftijd:
50

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Elon Musk een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Elon Musk een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Elon Musk ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Elon Musk een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Elon Musk het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.