Mark Hurd

Mark Vincent Hurd

Afbeelding: Mark Hurd, als President van Oracle Corporation tijdens een Monday Morning Keynote in 2010 | Copyright: Oracle PR from Redwood Shores, Calif., USA / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)
Mark Hurd was voorzitter van de raad van bestuur en CEO van het Amerikaanse bedrijf Hewlett-Packard. Onder zijn leiding nam HP meer dan 35 bedrijven over, terwijl het zelf een succesvolle transformatie onderging, waarbij de kosten drastisch verlaagd werden. Sinds zijn aantreden is de koers in HP aandelen verdubbeld.

Hurd was als bestuursvoorzitter van Hewlett-Packard de opvolger van de omstreden Carly Fiorina, die na de overname door HP van Compaq het vertrouwen van de raad van bestuur had verloren, en daardoor was gedwongen op te stappen.

Vóór HP werkte Hurd 25 jaar bij NCR Corporation en klom op tot CEO, na eerst de teradata-divisie geleid te hebben. Dankzij hem werd NCR succesvol. In 2004 zette het bedrijf 6 miljard dollar om en genereerde het daarmee een nettowinst van 290 miljoen dollar.

Hij stapte op na een klacht door gewezen uitzendkracht Jody Fischer over ongewenst seksueel gedrag. Een onderzoek ingesteld door de raad van bestuur van HP vond geen bewijs voor de beweringen van Fischer. Wel bleek uit dat onderzoek dat Hurd de eigen HP "Standard of Business Conduct" (gedragsregels) op meerdere punten had overtreden. Zo had hij vervalste reisdeclaraties ingediend om zijn relatie met de uitzendkracht te verbergen. Verder had hij haar persoonlijk ingehuurd, maar verzuimd zijn relatie daarbij te vermelden. Ook had hij de HP corporate helicopter voor privédoeleinden ingezet. De RvB vond dat hij zijn geloofwaardigheid had ondermijnd en dat hij zijn doeltreffendheid als leider had geschaad en beëindigde zijn relatie met HP met een persbericht. De inhoud van dit persbericht zette kwaad bloed bij Hurd.

Enkele weken daarna werd Hurd door zijn vriend Larry Ellison bij Oracle binnen gehaald, waar hij na enige tijd CEO werd. HP en Oracle hebben daarna een jarenlange juridische strijd gevoerd. Een rechtszaak om Hurd te verhinderen naar Oracle gegaan werd na enige weken geschikt. Met verwijzing naar die schikking begon HP in 2011 een rechtszaak tegen Oracle over de support door Oracle van de Itanium-computers van HP. In deze rechtszaak werd Oracle veroordeeld tot het betalen van 3 miljard dollar schadevergoeding.
Quick facts
Volledige naam:
Mark Vincent Hurd
Geboren:
dinsdag 01 januari 1957 te New York, Amerika
Overleden:
vrijdag 18 oktober 2019 te Palo Alto, Amerika
Leeftijd:
62

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Mark Hurd een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Mark Hurd een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Mark Hurd ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Mark Hurd een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Mark Hurd het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
Tags
OracleHP
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.