Jeff Bezos

Jeffrey Preston Jorgensen Bezos

Afbeelding: Jeff Bezos tijdens de Amazon Spheres Grand Opening in Seattle 2018 | Copyright: Seattle City Council
Jeff Bezos is een Amerikaanse ondernemer en investeerder. Hij is een technologische zakenman die een rol heeft gespeeld bij het groeien van de e-commerce als maker en CEO van de site Amazon.com. Onder zijn leiding groeide Amazon uit tot het grootste handelsbedrijf op het internet. Hij is afgestudeerd in 1986 in Princeton (Electrical engineering & computer science).

Jeugd en opleiding

Bezos is geboren als kind van Jacklyn Gise Jorgensen en Ted Jorgensen. Zijn ouders scheidden kort na zijn geboorte. Toen hij vier jaar was trouwde zijn moeder met Cubaanse balling Miguel "Mike" Bezos. Het gezin verhuisde naar Houston waar Mike Bezos voor oliemaatschappij Exxon ging werken.

Jeff ging naar de River Oaks Elementary School in Houston. Het gezin verhuisde vervolgens naar Miami waar hij zijn opleiding vervolgde aan de Miami Palmetto Senior High School om vervolgens elektrotechniek en informatica te gaan studeren aan de Princeton-universiteit. In 1986 behaalde hij zijn bachelordiploma.

Werk

Na zijn studie ging hij werken voor het Taiwanese mobiele telefoonbedrijf FITEL, hierna voor Bankers Trust en vervolgens bij DE Shaw & Co. Daar kreeg hij samen met David E. Shaw (geboren 1951) het idee om een elektronisch boek te maken. In 1994 richtte hij Amazon.com op en verliet DE Shaw & Co om zijn e-commerce ideeën verder te ontwikkelen. In 2000 richtte hij private Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. Sinds augustus 2013 is hij eigenaar van de krant The Washington Post, die hij voor 250 miljoen dollar kocht.

Privé

Bezos leerde zijn zes jaar jongere vrouw, MacKenzie Tuttle, in 1992 kennen toen ze beiden werkten voor investeringsfirma D.E. Shaw in New York. Binnen een jaar huwden de twee. Dat was voor de oprichting van Amazon. Ze kregen samen drie zoons en adopteerden een meisje uit China. Op 9 januari 2019 maakte hij via Twitter bekend te gaan scheiden. Ze waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Kort na het bekend worden van de scheiding, bleek dat Jeff al een paar maanden een affaire had met tv-presentatrice Lauren Sanchez. Het tabloid National Enquirer dreigde de affaire te onthullen met foto's en gelekte sms'jes van Bezos aan zijn minnares. Bezos weigerde zich te laten afpersen en kwam dus zelf via Twitter naar buiten met de mededeling van de echtscheiding. Op 5 juli 2019 werd het huwelijk formeel beëindigd. Als onderdeel van de echtscheiding kreeg MacKenzie Tuttle 4% van de aandelen in Amazon.com ter waarde van US$ 38 miljard.

In 2018 werd hij de eerste persoon ter wereld met een vermogen van meer dan 100 miljard dollar. Na de scheiding bedroeg het vermogen van Jeff Bezos 115,60 miljard Amerikaanse dollar.
Quick facts
Volledige naam:
Jeffrey Preston Jorgensen Bezos
Geboren:
zondag 12 januari 1964 te Albuquerque, Amerika
Leeftijd:
57

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Jeff Bezos een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Jeff Bezos een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Jeff Bezos ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Jeff Bezos een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Jeff Bezos het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
Tags
AWS
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.