Jack Dorsey

Jack Patrick Dorsey

Afbeelding: Jack Dorsey in 2018 | Copyright: Mark Warner / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)
Jack Dorsey is een Amerikaanse computerprogrammeur en internetondernemer die mede-oprichter en CEO van Twitter is , en de oprichter en CEO van Square , een bedrijf voor mobiele betalingen.

Het vroege leven 

Dorsey is geboren en getogen in St. Louis, Missouri, als zoon van Tim en Marcia Dorsey. Hij is van Engelse, Ierse en Italiaanse afkomst. Zijn vader werkte voor een bedrijf dat massaspectrometers ontwikkelde en zijn moeder was huisvrouw. Hij werd katholiek opgevoed en zijn oom is een katholieke priester in Cincinnati. Hij ging naar de katholieke bisschop DuBourg High School. In zijn jonge jaren werkte Dorsey af en toe als fotomodel. Op veertienjarige leeftijd was Dorsey geïnteresseerd geraakt in dispatch routing. Een deel van de open source- software die hij op het gebied van verzendlogistiek heeft gemaakt, wordt nog steeds gebruikt door taxibedrijven. Dorsey volgde twee jaar (1995-1997) de Universiteit van Missouri-Rolla voordat hij overstapte naar de New York University, maar hij stopte in 1999, een semester vóór zijn afstuderen. Hij kwam tijdens zijn studie aan NYU op het idee om Twitter te ontwikkelen.

Terwijl hij als programmeur aan dispatching werkte, verhuisde Dorsey naar Californië. In 2000 startte Dorsey zijn bedrijf in Oakland om koeriers, taxi's en hulpdiensten via internet aan te sturen. Zijn andere projecten en ideeën op dit moment omvatten netwerken van medische hulpmiddelen en een "markt voor wrijvingsloze diensten". In juli 2000 had hij, voortbouwend op dispatching en gedeeltelijk geïnspireerd door LiveJournal en door AOL Instant Messenger, het idee voor een webgebaseerde realtime status / korte-berichtcommunicatiedienst.

Toen hij voor het eerst implementaties van instant messaging zag , vroeg hij zich af of de output van de gebruikersstatus van de software gemakkelijk met vrienden kon worden gedeeld. Hij benaderde Odeo, die destijds geïnteresseerd was in sms-berichten. Dorsey en Biz Stone besloten dat sms-tekst paste bij het idee van statusberichten en bouwden in ongeveer twee weken een prototype van Twitter. Het idee trok veel gebruikers bij Odeo en investeringen van Evan Williams, een medeoprichter van dat bedrijf in 2005 die Google had verlaten na de verkoop van Pyra Labs en Blogger.
Quick facts
Volledige naam:
Jack Patrick Dorsey
Geboren:
vrijdag 19 november 1976 te St. Louis, Amerika
Leeftijd:
45

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Jack Dorsey een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Jack Dorsey een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Jack Dorsey ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Jack Dorsey een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Jack Dorsey het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
Tags
Twitter
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.