Jan Koum

Jan Koum is een Oekraïens-Amerikaanse ondernemer en computerprogrammeur. Hij is mede-oprichter en was de CEO van WhatsApp, een applicatie voor mobiele berichten die in februari 2014 door Facebook Inc. werd overgenomen voor 19,3 miljard dollar.

In 2014 kwam hij op de Forbes-lijst van de 400 rijkste Amerikanen op positie 62, met een geschatte waarde van meer dan $ 7,5 miljard. Hij was dat jaar de hoogst gerangschikte nieuwkomer op de lijst.

Het vroege leven en carrière

Koum werd geboren in Kiev, Oekraïne en vervolgens in de Sovjet-Unie. Hij is van joodse afkomst. Hij groeide op in Fastiv, buiten Kiev, en verhuisde in 1992 met zijn moeder en grootmoeder naar Mountain View, Californië, waar een programma voor sociale ondersteuning de familie hielp om een ??klein appartement met twee slaapkamers te krijgen, op de leeftijd van 16. Zijn vader was van plan zich later bij de familie aan te sluiten, maar hij verliet Oekraïne nooit en stierf in 1997. Koum en zijn moeder bleven tot zijn dood in contact met zijn vader. Aanvankelijk werkte Koum's moeder als babysitter, terwijl hij zelf als schoonmaakster werkte bij een supermarkt. Zijn moeder stierf in 2000 na een lange strijd tegen kanker.

Op 18-jarige leeftijd raakte Koum geïnteresseerd in programmeren. Hij schreef zich in aan de San Jose State University en werkte tegelijkertijd bij Ernst & Young als beveiligingstester. Hij sloot zich ook aan bij een groep hackers die in 1996 begon, genaamd w00w00, waar hij de toekomstige oprichters van Napster, Shawn Fanning en Jordan Ritter ontmoette.

In februari 1996 werd een straatverbod uitgesproken tegen Koum bij de rechtbank in San Jose, Californië. Een ex-vriendin beschreef incidenten waarin ze zei dat Koum haar verbaal en fysiek bedreigde. In oktober 2014 zei Koum over het straatverbod: 'Ik schaam me voor de manier waarop ik heb gehandeld en schaam me ervoor dat mijn gedrag haar ertoe heeft gedwongen juridische stappen te ondernemen'.

In 1997 ontmoette Koum Brian Acton terwijl hij bij Ernst & Young werkte als beveiligingstester.

Later in 1997 werd Koum ingehuurd door Yahoo! als infrastructuuringenieur. Hij stopte kort daarna met school. De volgende negen jaar werkten Koum en Acton daar samen. In september 2007 verlieten ze beiden Yahoo! en nam een jaar vrij, reisde door Zuid-Amerika en speelde ultieme frisbee. Beiden meldden zich aan bij Facebook en beiden werden afgewezen.

In januari 2009 kocht Koum een iPhone en realiseerde zich dat de toen zeven maanden oude App Store op het punt stond een hele nieuwe industrie van apps te lanceren. Hij bezocht zijn vriend Alex Fishman en de twee spraken urenlang over Koums idee voor een app bij de thee aan het aanrecht van Fishman. Koum koos bijna onmiddellijk de naam WhatsApp omdat het klonk als "wat is er aan de hand", en een week later, op zijn verjaardag, 24 februari 2009, nam hij WhatsApp Inc. op in Californië.

WhatsApp was aanvankelijk niet populair, maar zijn fortuin begon te keren nadat Apple in juni 2009 push-notificatiemogelijkheden aan apps had toegevoegd. Koum veranderde WhatsApp om gebruikers te "pingen" wanneer ze een bericht ontvingen, en kort daarna begonnen hij en Fishman's Russische vrienden in het gebied gebruik WhatsApp als een berichtentool in plaats van sms. De app kreeg een groot gebruikersbestand en Koum overtuigde Acton, die toen nog werkloos was, om zich bij het bedrijf aan te sluiten. Koum kreeg de status van mede-oprichter van Acton nadat Acton erin was geslaagd $ 250.000 aan seed-financiering binnen te halen.

Op 9 februari 2014 vroeg Zuckerberg aan Koum om bij hem thuis te komen eten, en hij stelde Koum formeel een deal voor om lid te worden van het Facebook-bestuur. Tien dagen later kondigde Facebook aan dat het WhatsApp overnam voor 19 miljard dollar.

In de eerste helft van 2016 verkocht Koum voor meer dan $ 2,4 miljard aan Facebook-aandelen, wat ongeveer de helft van zijn totale bezit was. Hij bezit naar schatting nog steeds $ 2,4 miljard aan Facebook-aandelen.

Op 30 april 2018 kondigde Koum aan dat hij WhatsApp zou verlaten en aftrad uit de raad van bestuur van Facebook vanwege geschillen met Facebook. Oorspronkelijk werd gedacht dat hij door te vertrekken zijn niet-belegde aandelen, ter waarde van bijna $ 1 miljard, verbeurde. Enkele maanden later werd echter ontdekt dat hij nog steeds formeel in dienst was bij Facebook en dat hij naar verluidt $ 450 miljoen aan aandelen van het bedrijf verdiende via een methode genaamd "rust en vest".

Meningen

Koum houdt er niet van om ondernemer te worden genoemd, en ging zelfs zover dat hij in 2012 op Twitter postte: 'De volgende persoon die mij een ondernemer noemt, wordt door mijn lijfwacht in het gezicht geslagen.' Hij is van mening dat hij geen ondernemer is omdat ondernemers worden gemotiveerd door de wens om geld te verdienen, terwijl hij alleen maar nuttige producten wil bouwen.

In 2017 begon Koum berichten op Facebook te plaatsen ter ondersteuning van de Amerikaanse president Donald Trump. In september 2017 schreef hij op Facebook: 'Als iemand die opgroeide in de Sovjet-Unie, kon Donald Trump niet meer gelijk hebben over mislukkingen van het socialisme ...'

Liefdadigheidsacties

In november 2014 schonk Koum een ??miljoen dollar aan The FreeBSD Foundation en bijna $ 556 miljoen aan de Silicon Valley Community Foundation (SVCF) in hetzelfde jaar. In december 2016 schonk Jan Koum nog eens 500 duizend dollar aan de FreeBSD Foundation.
Quick facts
Geboren:
dinsdag 24 februari 1976 te Kiev, Oekraïne
Leeftijd:
45

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Jan Koum een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Jan Koum een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Jan Koum ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Jan Koum een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Jan Koum het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.