Brian Acton

Brian Acton is een Amerikaanse computerprogrammeur en internetondernemer. Acton is de uitvoerend voorzitter van de Signal Foundation, die hij in 2018 samen met Moxie Marlinspike oprichtte.

Hij was voorheen werkzaam bij Yahoo !, en was mede-oprichter (samen met Jan Koum) van WhatsApp, een mobiele berichtentoepassing die in februari 2014 door Facebook werd overgenomen voor 19 miljard dollar. Acton verliet WhatsApp in september 2017 om de Signal Foundation te starten. Volgens Forbes (2018) is Acton de 76e rijkste man van Amerika, met een nettowaarde van $ 7 miljard.

Het vroege leven en onderwijs


Acton, geboren in Michigan, groeide op in Centraal-Florida, waar hij afstudeerde aan Lake Howell High School. Acton ontving een volledige beurs om techniek te studeren aan de Universiteit van Pennsylvania, maar vertrok na een jaar om te studeren aan Stanford. Hij studeerde in 1994 af aan de Stanford University met een graad in informatica.

Carrière

In 1992 werd hij systeembeheerder voor Rockwell International, voordat hij producttester werd bij Apple Inc. en Adobe Systems. In 1996 werd hij de 44e werknemer van Yahoo Inc.
Yahoo!

In 1998 werd Jan Koum ingehuurd door Yahoo! als infrastructuuringenieur kort nadat hij Acton ontmoette terwijl hij bij Ernst & Young werkte als beveiligingstester. De volgende negen jaar werkten ze bij Yahoo !. Acton investeerde in de dotcom-boom en verloor miljoenen in de dotcom-zeepbel van 2000. In september 2007 verlieten Koum en Acton Yahoo! en nam een jaar vrij, reisde door Zuid-Amerika en speelde ultieme frisbee. Beiden waren van toepassing en werkten niet bij Facebook. In januari 2009 kocht Koum een iPhone en realiseerde zich dat de toen zeven maanden oude App Store op het punt stond een hele nieuwe industrie van apps te lanceren. Hij bezocht zijn vriend Alex Fishman en vertelde over het ontwikkelen van een app. Koum koos bijna onmiddellijk de naam WhatsApp omdat het klonk als "wat is er aan de hand", en een week later, op zijn verjaardag, 24 februari 2009, nam hij WhatsApp Inc. op in Californië.

In 2014 kwamen Koum en Acton overeen om WhatsApp aan Facebook te verkopen voor ongeveer 19 miljard dollar in contanten en aandelen. Forbes schat dat Acton een belang van meer dan 20% in het bedrijf heeft, wat zijn nettowaarde van ongeveer $ 3,8 miljard opbrengt. Volgens de persoonlijke Twitter-feed van Acton werd hij in 2009 afgewezen door zowel Twitter als Facebook.

In 2016 leidde Acton een financieringsronde voor Trak N Tell en haalde hij samen met twee andere investeerders $ 3,5 miljoen op.

In september 2017 verliet Acton WhatsApp. Acton vertelde Forbes dat hij een geschil met Facebook over het monetariseren van WhatsApp achterliet en vrijwillig $ 850 miljoen aan niet-belegde opties op tafel legde door een paar maanden te vertrekken voordat de definitieve verwerving was voltooid. Hij merkte ook op dat hij werd gecoacht door leidinggevenden van Facebook om Europese regelgevers te misleiden over het voornemen van Facebook om gebruikersgegevens van Facebook en WhatsApp samen te voegen.

Acton verliet WhatsApp in september 2017 om een ??nieuwe stichting te starten, de Signal Foundation, die zich inzet om mensen te helpen toegang te krijgen tot privécommunicatie. In februari 2018 werd aangekondigd dat Acton $ 50 miljoen investeerde in Signal. Op 20 maart 2018 meldde Forbes dat Acton publiekelijk steun voor de #DeleteFacebook-beweging had getweet, in een 'nieuw niveau van publieke terugslag'.

Priveleven

Acton en zijn vrouw Tegan Acton zijn in 2014 begonnen met Sunlight Giving. Sunlight Giving is een familiestichting die zich inzet voor de ondersteuning van de basisvoorzieningen van gezinnen met lage inkomens met jonge kinderen van 0 tot 5 jaar. Het biedt ook ondersteuning voor veilige ruimtes en organisaties die voedselzekerheid, huisvestingsstabiliteit en toegang tot gezondheidszorg garanderen. Ook in 2014 hielp Acton bij de oprichting van Acton Family Giving en Solidarity Giving.
Quick facts
Geboren:
donderdag 17 februari 1972 te Michigan, Amerika
Leeftijd:
49

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Brian Acton een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Brian Acton een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Brian Acton ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Brian Acton een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Brian Acton het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.