Jawed Karim

Afbeelding: Jawed Karim in 2008 | Copyright: Jawed / Public domain
Jawed Karim is een internetondernemer van Bengalees-Duitse oorsprong en mede-oprichter van YouTube. Hij was tevens de eerste persoon die een video op de site uploadde. Deze video - getiteld "Me at the zoo" is meer dan 85 miljoen keer bekeken (stand van februari 2020). Hij ontmoette mede-YouTube-oprichters Steven Chen en Chad Hurley toen hij werkte bij PayPal, en ontwierp veel van de kerncomponenten, waaronder het real-time anti-internetfraude-systeem van YouTube.

Persoonlijk Leven

Karim was geboren in 1979 in de stad Merseburg in de toenmalige DDR. Zijn vader was Bengaals en zijn moeder Duits. Hij stak de Duits-Duitse grens over in 1980, en groeide op in Neuss in West-Duitsland. Karim verhuisde daarna in 1992 met zijn familie naar Saint Paul, Minnesota. Hij slaagde van de middelbare school "Saint Paul Central" en studeerde later informatica aan de Universiteit van Illinois. Hij verliet de universiteit voordat hij zijn studie afgerond had om een vroege medewerker van PayPal te worden, maar bleef zijn cursuswerk bijhouden, en behaalde uiteindelijk toch zijn bachelorgraad in informatica. Later verkreeg Karim een mastergraad in informatica aan de Universiteit van Stanford.

Carrière

In 1998 liep Karim stage bij Silicon Graphics inc., waar hij werkte aan 3D voxel data management voor hele grote data sets voor volume rendering, inclusief de data voor het Visible Human Project.

Terwijl hij werkte bij PayPal, ontmoette hij Chad Hurley en Steve Chen, 3 jaar later richtten de drie de video deel dienst YouTube op in 2005. Karim publiceerde de eerste video op YouTube, getiteld "Me at the zoo" op 23 april 2005.

Na het mede-oprichten van YouTube en het ontwikkelen van de website samen met Chad Hurley en Steve Chen, schreef Karim zich in als een laatstejaarsstudent in informatica bij de Universiteit van Stanford terwijl hij ook adviseur was bij YouTube. Toen de site was geïntroduceerd in februari 2005, ging Karim akkoord om geen medewerker maar simpelweg een informele adviseur te worden om zich te focussen op zijn studie. Als resultaat daar van kreeg hij een veel lager aandeel in het bedrijf van Hurley en Chen. Door deze kleinere rol in het bedrijf was Karim voornamelijk onbekend bij het publiek als de derde oprichter totdat YouTube was overgenomen door Google in 2006. Ondanks zijn lagere aandelen kreeg hij toch nog 137.443 aandelen in het bedrijf, dat was op dat moment ongeveer 64 miljoen Amerikaanse Dollar waard.

De eerste video ooit geüpload naar YouTube door Jawed Karim, getiteld "Me at the Zoo".

In oktober 2006 gaf Karim een lezing over de geschiedenis van YouTube op de Universiteit van Illinois's jaarlijkse ACM bijeenkomst, getiteld "YouTube: From Concept to Hyper-growth". Karim keerde later opnieuw terug naar de universiteit in mei 2007 als de 136ste en jongste commercieel spreker in de geschiedenis van de school.

Investeringen

In mei 2008, lanceerde Karim een onderneming genaamd Youniversity Ventures samen met Keith Rabois en Kevin Hartz. Ook is Karim een van de eerste investeerders van Airbnb.

Reactie op Google+ integratie met YouTube

Op 6 november 2013 verplichtte YouTube gebruikers om een Google+ account te gebruiken wanneer er gereageerd werd op videos, een actie die werd teleurgesteld door een groot deel van de YouTube-gemeenschap. Een online petitie om de verandering terug te draaien haalde dan ook meer dan 240.000 handtekeningen.

Als reactie op Google's eis dat YouTube gebruikers Google+ moesten gebruiken schreef Karim op zijn YouTube account, "why the fuck do i need a Google+ account to comment on a video?", en wijzigde de omschrijving van zijn eerste YouTube video "Me at the zoo" naar: "I can't comment here anymore since I don't want a Google+ account."

Als reactie op de druk uitgeoefend door de YouTube gemeenschap, verontschuldigde Google zich publiekelijk voor het verplichten dat Google+ gebruikers hun echte naam moesten gebruiken, wat tevens een van de redenen was dat de integratie niet populair was bij de YouTube gemeenschap. Google stopte hierop volgend met het verplichten van Google+ voor alle Google producten, startend met YouTube. Google kondigde in oktober 2018 haar intenties aan om Google+ permanent te stoppen omdat het gefaald had om "broad consumer or developer adoption" te behalen.

Publicaties

Karim heeft meerdere artikelen gepubliceerd over programmeren in Dr. Dobb's Journal, inclusief een artikel over het renderen en animeren van Quake-modellen.
Quick facts
Geboren:
zondag 28 oktober 1979 te Merseburg, Duitsland
Leeftijd:
42

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Jawed Karim een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Jawed Karim een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Jawed Karim ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Jawed Karim een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Jawed Karim het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
Tags
Google
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.