Opinie
 
PREMIUM

Verantwoord online centraal tijdens #WeekvandeVeiligheid

Vijf manieren om je Twitter-profiel te optimaliseren

Dit jaar staat de jaarlijkse Week van de Veiligheid in het teken van veilig internet. Uit onderzoek blijkt dat bijna veertig procent van de Nederlanders zich zorgen maakt om hun online veiligheid. Desondanks neemt een even grote groep geen preventieve maatregelen, hoewel dit vaak relatief eenvoudig is. Twitter adviseert deze week specifiek om de online omgeving zo veilig mogelijk in te richten en om je profiel te optimaliseren. Hier volgen vijf tips om meer inzicht te krijgen in je persoonlijke Twitter-profiel, op bewuste wijze om te gaan met social media en bij te dragen aan een gezonde online omgeving.

Tip 1: Houd bij wanneer je je locatie deelt
Uit onderzoek van de consumentenbond blijkt dat consumenten doorgaans meer informatie delen dan waarvan ze zich bewust zijn. Het delen van een locatie is hier een voorbeeld van. Op Twitter is er de mogelijkheid om een geotag toe te voegen aan een tweet. Dit kan een handige toevoeging zijn om context te bieden aan de 280 tekens, maar lang niet altijd noodzakelijk. Deze optie is dan ook eenvoudig te wijzigen in de instellingen voor geotagging. Lees hier hoe je dat doet.

Tip 2: Bepaal zelf wie jouw tweets zien
Dit klinkt wellicht als een open deur, maar wordt daarom al snel over het hoofd gezien. Door een profiel af te schermen worden tweets enkel zichtbaar voor jouw volgers. Zo blijf je controle houden over je eigen online beleving; je besluit immers zelf wie een account mag volgen. Zo zorg je ervoor dat je wordt omringd door mensen die je vertrouwt en weet je met wie je informatie deelt. Lees hier meer over het afschermen van profielen.

Tip 3: Blokkeer ongewenste profielen of volgers
Mocht er onverhoopt toch een ongewenste volger tussen zitten of blijft iemand volgverzoeken sturen, besluit dan eenvoudig om deze profielen te blokkeren. Zo worden zij weerhouden van berichten zien of berichten sturen en word jij automatisch ontvolgd door de specifieke gebruiker. Zo houd jij controle over wie jou volgt en wie contact kan opnemen.

Tip 4: Bepaal zelf hoe vindbaar je bent
Een handige functie die Twitter aanbiedt is dat je de accounts van je vrienden of collega’s kunt vinden aan de hand van andere contactgegevens. Dit geldt ook andersom: zodra iemand jouw telefoonnummer of e-mail adres heeft, kan hij jouw account vinden. Aan de gebruiker de keuze of het profiel tot de zoekresultaten behoort of niet. Hoe je dit wijzigt lees je hier.

Tip 5: Rapporteer een vervelende gebruiker
Twitter streeft ernaar om een fijne sfeer te creëren voor alle gebruikers. Daarom maakt Twitter het makkelijk om mensen of accounts te rapporteren als zij in strijd zijn met de regels en algemene normen en waarden. Het gevoel dat een gebruiker de regels overtreedt? Dan biedt de Twitter Rules Guideline uitkomst. Door het rapporteren van een overtreding en het beantwoorden van een paar vragen draag jij bij aan een fijne Twitter beleving voor alle Twitteraars.

Rating

Rate!
1 rating(s).

Tags

Twitter, 10-10-2018 20:59:08

Wil je meer weten over termen of afkortingen uit de tech industrie? Kijk dan ook eens in de glossary.