Onderwerpen
 

OS

Een besturingssysteem of operatingsystem (OS) is systeemsoftware die computerhardware en softwarebronnen beheert en algemene services biedt voor computerprogramma's.
Time-sharing besturingssystemen plannen taken voor efficiënt gebruik van het systeem en kunnen ook boekhoudsoftware bevatten voor kostentoewijzing van processortijd, massaopslag, afdrukken en andere bronnen.

Voor hardwarefuncties zoals invoer en uitvoer en geheugentoewijzing, werkt het besturingssysteem als een tussenstation tussen programma's en de computerhardware, hoewel de toepassingscode meestal rechtstreeks door de hardware wordt uitgevoerd en vaak systeemaanroepen naar een OS-functie of wordt hierdoor onderbroken. Besturingssystemen zijn te vinden op veel apparaten die een computer bevatten - van mobiele telefoons en gameconsoles tot webservers en supercomputers.

Het dominante desktopbesturingssysteem is Microsoft Windows met een marktaandeel van ongeveer 82,74%. macOS door Apple Inc. staat op de tweede plaats (13,23%) en de variëteiten van Linux staan ​​gezamenlijk op de derde plaats (1,57%). In de mobiele (smartphone en tablet gecombineerd) sector is gebruik in 2017 tot 70% van Google's Android en volgens gegevens van het derde kwartaal van 2016 is Android op smartphones dominant met 87,5 procent en een groeipercentage van 10,3 procent per jaar, gevolgd door iOS van Apple met 12,1 procent en een daling van het marktaandeel van 5,2 procent per jaar, terwijl andere besturingssystemen slechts 0,3 procent zijn. Linux-distributies zijn dominant in de sectoren server en supercomputing. Andere gespecialiseerde klassen van besturingssystemen, zoals ingebedde en real-time systemen, bestaan ​​voor veel toepassingen.

OS

Operating System

Op zoek naar meer achtergrond informatie? Kijk dan ook eens bij opinie.