Uitreiking European Inventor Awards 2021

Levendig online event met de vernieuwers van dit moment Stem mee voor de Publieksprijs

| EOB | 17 juli 2021
/ Events
Copyright: Johannes Plenio op Unsplash
 • Donderdag 17 juni 2021 worden de winnaars van de European Inventor Award in alle vijf categorieën digitaal bekendgemaakt
 • Volg de uitreiking van de European Inventor Award online op donderdag 17 juni 2021 om 19:00 uur op inventoraward.org
 • Het evenement brengt de verhalen van opmerkelijke wetenschappers en vernieuwers in een geheel nieuw online format in beeld
 • De Nederlandse genomineerde Jan van der Tempel dingt mee in de categorie Industrie en voor de Publieksprijs
 • Iedereen kan vanaf nu online een stem uitbrengen op een van de 15 genomineerden voor de Publieksprijs, via popular-prize.epo.org 
Het Europees Octrooibureau (EOB) organiseert op donderdag 17 juni de allereerste digitale editie van de uitreiking van de European Inventor Award. Het online evenement kan worden gevolgd op inventoraward.org. De ceremonie is een van de jaarlijkse hoogtepunten op de wetenschaps- en innovatiekalender. Wereldwijd kan het publiek kennismaken met buitengewone uitvinders uit Europa en van elders, die ingenieuze oplossingen bedachten voor een aantal van de urgente uitdagingen van vandaag. De 15 finalisten voor deze prestigieuze Europese innovatieprijs hebben allen aanzienlijke vooruitgang geboekt in hun vakgebied. Dat varieert van de offshore-industrie, in het geval van de Nederlandse genomineerde Jan van der Tempel voor de ‘Ampelmann’; tot diagnostiek en echografie, biometrie, duurzame plasticproductie en natuurbescherming.

Er worden prijzen uitgereikt aan de winnaars van elk van de vijf categorieën: Industrie, Onderzoek, MKB, niet-EOB-landen en Lifetime Achievement. De winnaars worden per categorie geselecteerd door een onafhankelijke internationale jury, daarnaast kiest het publiek de winnaar van de Publieksprijs. Via korte films, interviews en augmented realityeffecten belicht de levendige ceremonie de verhalen van deze opmerkelijke individuen en teams die door hun creativiteit, harde werken en doorzettingsvermogen de grenzen van innovatie hebben verlegd om uitvindingen te ontwikkelen die ons dagelijks leven verbeteren.

Stemmen voor de Publieksprijs

Het publiek kan stemmen op hun favoriete uitvinder voor de European Inventor Award 2021 Publieksprijs. Alle 15 finalisten presenteren zich online. Stemmen is eenvoudig en kan op elk moment tot 17 juni 2021 op popular-prize.epo.org. De winnaar wordt ’s avonds tijdens de online ceremonie bekendgemaakt.
De 15 finalisten van de European Inventor Award 2021 zijn:

Industrie

 • De Nederlandse ingenieur Jan van der Tempel maakt de overstap van en naar offshore platforms veiliger voor mensen.
 • De Noorse uitvinder Per Gisle Djupesland heeft een apparaat ontwikkeld voor de toediening van medicijnen via de neus met behulp van de eigen uitgeademde adem van de patiënt.
 • De Duitse chemici Christoph Gürtler, Walter Leitner en hun team gebruiken CO2 om groenere kunststoffen te maken.

Onderzoek

 • Marco Donolato (Italië/Denemarken) en team hebben een apparaat uitgevonden dat magnetische nanodeeltjes gebruikt om knokkelkoorts en andere infectieziekten op te sporen.
 • Robert N. Grass (Oostenrijk) en Wendelin Stark (Zwitserland) hebben een krachtige methode voor op DNA-gebaseerde gegevensopslag ontwikkeld.
 • De Franse onderzoekers Mathias Fink en Mickael Tanter hebben een nieuwe echografiemethode uitgevonden met behulp van ‘shear waves’.

Niet-EOB-landen

 • De Chinese onderzoekers Bo Pi en Yi He hebben een methode ontwikkeld waarbij vingerafdruksensoren in smartphones zowel vingerafdrukken als de bloedstroom detecteren - waardoor ze veel veiliger zijn.
 • Kim Lewis en Slava S. Epstein (VS) hebben een apparaat uitgevonden waarmee wetenschappers voorheen ontoegankelijke microben kunnen kweken voor de ontwikkeling van geneesmiddelen.
 • De Indiaas-Amerikaanse chemicus Sumita Mitra heeft een tandheelkundige vulstof bedacht op basis van nanomaterialen die voor robuustere, duurzamere en esthetisch prettiger vullingen zorgt.

MKB

 • De Spaanse ondernemer Carmen Hijosa heeft een nieuw materiaal ontwikkeld van ananasbladeren als alternatief voor leer.
 • De Britse broers Ben en Pete Kibel hebben een innovatieve vishaak ontworpen die kan voorkomen dat zeevogels slachtoffer worden van commerciële langelijnvisserij.
 • De Zweedse innovators Henrik Lindström en Giovanni Fili hebben verbeterde flexibele zonnecellen ontwikkeld die elektronische apparaten van stroom voorzien.

Lifetime Achievement

 • De Duitse wetenschapper Metin Colpan vond efficiënte instrumenten uit om nucleïnezuren te analyseren, wat de weg vrijmaakte voor een snelle en effectieve genetische gegevensanalyse.
 • Het werk van de Duitse natuurkundige Karl Leo heeft geleid tot de ontwikkeling van zeer (kosten)efficiënte organische lichtgevende dioden (OLEDs) die nu worden toegepast in de beeldschermen die we elke dag gebruiken.
 • De Servisch-Amerikaanse bio-medisch ingenieur Gordana Vunjak-Novakovic heeft een nieuwe aanpak van weefseltechnologie bedacht, die nieuwe horizonten opent voor de regeneratieve geneeskunde.

Details


De dag van het event is over:
Laden...
Laden...
Laden...
Laden...
Datum: 17 juli 2021
Tijd: 19:00
Let op, het kan zijn dat hier voor dit event na afloop een recording beschikbaar komt!

Hoe vind je dit event?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over EOB

Met bijna 7.000 medewerkers is het Europees Octrooibureau (EOB) een van de grootste Europese instellingen. Het hoofdkantoor bevindt zich in München, er zijn eveneens vestigingen in Den Haag, Berlijn, Wenen en Brussel. Het EOB werd opgericht met als doel de samenwerking op het gebied van octrooien in Europa te versterken. Dankzij de gecentraliseerde octrooiprocedure kunnen uitvinders een kwalitatief hoogstaande octrooibescherming krijgen in 44 landen die een markt van ongeveer 700 miljoen mensen bestrijkt. Het EOB is bovendien ‘s werelds toonaangevende instantie op het gebied van octrooi-informatie en octrooi-onderzoek.
Meer over EOB

Nog een event bekijken?


Vorige event
Volgende event
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
Voor onze dienstverlening geldt dat vermelde prijzen altijd excl. BTW zijn en dat onze algemene voorwaarden van toepassing zijn.
Beeldmateriaal is eigendom van hun respectievelijke eigenaren
en wordt gebruikt op een 'fair use' basis met bronvermelding.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.