Mimecast detecteert forse toename cybercriminaliteit in coronatijdperk

55 procent meer kliks op riskante links, 35 procent meer malware en 26 procent meer spam in eerste kwartaal 2020
| Mimecast | 2 min | 06 mei 2020 9:45
Gewaardeerd
Copyright: Mimecast
Uit data-analyse van securityspecialist Mimecast blijkt dat cybercriminelen tijdens de eerste maanden van de COVID-19-pandemie hun activiteiten flink hebben opgeschroefd. Het aantal gedetecteerde aanvalspogingen is in het eerste kwartaal van 2020 gestegen met 33 procent. 

Daarbij misbruiken criminelen de grote behoefte die thuiswerkers hebben aan informatie over het coronavirus. Het Threat Intelligence-team van Mimecast verzamelde de gegevens van januari tot en met maart voor het rapport The First 100 Days of Coronavirus (COVID-19). 

Pandemie verhoogt kwetsbaarheid

Tijdens de eerste 100 dagen van de coronapandemie haken grootschalige spamcampagnes in op de wereldwijde crisis. Criminelen misbruiken de behoefte aan informatie, angst en financiële onzekerheid om hun slachtoffers op kwaadaardige links te laten klikken of gegevens achter te laten.

Zo verschenen er e-mails specifiek gericht op zorgverleners. Deze misleidende mails kondigen kennissessies aan over het coronavirus en vragen slachtoffers om hun persoonsgegevens in te vullen om zich ‘op te geven’. De kennissessies komen er nooit, maar de criminelen hebben wel een schat aan persoonlijke informatie buitgemaakt.

Een andere spamcampagne biedt mensen die onbetaald thuiszitten of zijn ontslagen een ‘COVID-19-lening’ aan. Ook doken nepmails van vliegmaatschappijen op, die geld terug aanbieden van reeds betaalde vakanties. Eerder dit jaar waarschuwde Mimecast al over nepmails die zogenaamd uit naam van het RIVM verstuurd werden, voor e-mails met tips rondom het coronavirus, en de grote toename in het aantal nepwebsites van streamingdiensten als Netflix.

Veel nieuwe thuiswerkers zijn bovendien vaak nog onvoldoende bewust van dergelijke cyberdreigingen, wat hen extra kwetsbaar maakt. Zo blijkt uit het onderzoek dat werknemers die geen cursussen rond securitybewustzijn hebben gevolgd, meer dan vijf keer vaker op kwaadaardige links klikken dan werknemers die zulke cursussen wel gevolgd hebben.

Meer spam, impersonalisatie en malware

Mimecast zag het spamvolume stijgen met 26,3 procent. Sinds januari detecteerde het securitybedrijf ook 60.000 nieuwe nepdomeinen die inhaken op COVID-19, voornamelijk uit naam van grote winkelketens. Ze tonen bijvoorbeeld nepaanbiedingen voor medische hulpmiddelen, zoals maskers en handschoenen. Zo verzamelen de criminelen bankgegevens en bestelen ze onoplettende kopers.

Het Threat Intelligence-team zag ook flinke toenames van impersonalisatie, met een stijging van 30,3 procent. Via verschillende communicatiekanalen doen criminelen zich voor als iemand anders om informatie buit te maken van onoplettende gebruikers. Gedetecteerde malware nam met 35,16 procent toe. Binnen Europa nam Mimecast bijna 3,5 miljoen mogelijke beveiligingsincidenten waar in maart, die door de oplossingen van de leverancier werden geblokkeerd.

“ICT-beheerders doen er goed aan om keuzes te maken welke communicatiemiddelen ze veilig achten voor hun thuiswerkers,” zegt Carl Wearn, hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. “Het delen van gevoelige data over messagingsystemen of privémail is zeer sterk af te raden, en beheerders dienen deze mogelijkheid waar mogelijk uit te schaken. Regelmatige securitycursussen zijn daarnaast zeer effectief. Ze dragen sterk bij aan een verbeterde securitycultuur, zeker als ze doelgericht, kort en interessant zijn."

Voor veilig thuiswerken raadt Mimecast het volgende aan:
  • Medewerkers wordt aangeraden het thuisnetwerk te beveiligen met een sterk wachtwoord.
  • Open nooit COVID-19 gerelateerde bijlages van onbekenden.
  • Controleer links altijd twee keer, en klik er bij twijfel niet op.
  • Let erop dat de links naar het juiste domein verwijzen.
  • Vernieuw gebruikersnamen en wachtwoorden alleen op websites die u vertrouwt.
  • Gebruik geen privéapparaten voor toegang tot het netwerk, data of e-mails van het bedrijf.
Om organisaties te helpen hun medewerkers te beschermen en tegelijkertijd mobiel werken mogelijk te maken heeft Mimecast een nieuwe website opgezet. Deze houdt bedrijven geïnformeerd over nieuwe dreigingen om hen door deze lastige tijd te helpen.

Over Mimecast

Mimecast is een cybersecurityleverancier die duizenden organisaties wereldwijd ondersteunt op het gebied van e-mailbeveiliging, vertrouwelijkheid en continuïteit. De uitgebreide cloudsuite van Mimecast stelt organisaties in staat een complete strategie voor cyberresilience te implementeren. Van e-mail, websecurity, archivering en gegevensbeveiliging tot awarenesstrainingen, het optimaliseren van uptime en meer: Mimecast maakt organisaties weerbaar tegen cyberaanvallen, menselijke fouten en technische storingen.
Meer Mimecast

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (2 ratings).

Marktplaats

Als aanvulling op dit artikel is de onderstaande interessante aanbieding tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191030104826.jpg
We make IT spark!
20191029200614.jpg
Drive value with data
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor