Panasonic Toughbook ondersteunt ACCOBAMS bij zijn onderzoek naar walvisachtigen in het Middellandse Zeegebied

Wetenschappers van het ACCOBAMS-project gebruiken de Panasonic Toughbook-computers om walvisachtigen in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee in kaart te brengen en te bestuderen
| Panasonic | 2 min | 04 mei 2020 11:56
Copyright: Panasonic
In antwoord op de onzekere maar ernstige gevolgen van de klimaatverandering en een toename van menselijke activiteiten op zee is in 2001 de Agreement on the Conservation of Cetaceans of the Black Sea, Mediterranean Sea and contiguous Atlantic Area (ACCOBAMS) [1] in werking gesteld. ACCOBAMS heeft als doel de mariene populaties in de betrokken gebieden te beschermen en te bestuderen. In het verlengde hiervan, en uit het oogpunt van kennisdeling, is ook het ACCOBAMS Survey Initiative (ASI) opgezet, een gezamenlijk, gecoördineerd monitoringprogramma dat de omstandigheden van de walvispopulatie beoordeelt, in het hele Middellandse Zee- en Zwarte Zee-gebied.

Het ACCOBAMS Survey Initiative heeft in de zomer van 2018 en 2019 de eerste gegevensverzamelings- en monitoringmissies voltooid en gaat nu over tot de afrondende fase, waar 20 landen en meer dan 30 organisaties bij betrokken zijn.

Meer dan 100 wetenschappers namen deel aan het project en werkten zowel op zee als in de lucht met 8 speciale vliegtuigen en 6 boten. Na ongeveer 4 maanden veldwerk zijn ze erin geslaagd het grootste deel van de Middellandse Zee en de Zwarte Zee te onderzoeken. Dankzij de gespecialiseerde statistische software hebben ze specifieke routes kunnen volgen en ruim 92.000 km afgelegd.

De dataverzameling vond zowel plaats door middel van directe observatie als met behulp van speciale tools. De teams in vliegtuigen vlogen over de geselecteerde gebieden op ongeveer 600 voet hoogte en konden zo het zeeoppervlak observeren om dieren of groepen in het vizier te krijgen. De wetenschappers in de boten verzamelden hun gegevens door middel van visuele waarnemingen en haalden akoestische gegevens op met speciale instrumenten die achter de boot hingen en geluiden oppikten die door de verschillende dieren werden gemaakt.

Een belangrijk hulpmiddel voor de waarnemers tijdens hun expedities waren de Toughbook CF54 en de Toughbook CF33 2-in-1 detachable. De devices speelden een essentiële rol bij het verzamelen van de onderzoeksgegevens; zo konden de wetenschappers niet alleen hun speciale software gebruiken op de Toughbook, maar  de devices zijn ook bestand tegen trillingen en zware omgevingsomstandigheden zoals zeer hoge temperaturen in de vliegtuigen, golfslag en waterspetters op de boten en de constante aanwezigheid van direct zonlicht.  

"Voor ons was het cruciaal om te kunnen rekenen op betrouwbare apparaten bij de uitvoering van dit project. Bij het uitvoeren van een dergelijk initiatief, dat zoveel verschillende onderdelen en factoren met zich meebrengt, gebaseerd op real-time observatie, is er absoluut geen ruimte voor technische problemen, omdat ze de verzamelde gegevens in gevaar zouden brengen of een hele werkdag volledig nutteloos zouden maken", zegt Simone Panigada, wetenschappelijk coördinator van het ACCOBAMS Survey Initiative.

"Weten hoeveel dieren onze zeeën bevolken is essentieel voor het behoud van de populaties," voegt Simone Panigada toe. "Daarom hebben we tellingen opgezet waarbij we zowel de populatiedichtheid als de overvloed van grote gewervelde dieren in kaart brengen. Deze dienen als uitgangspunt voor nieuwe onderzoeken die in de komende jaren zullen worden uitgevoerd en stellen ons in staat de trends in de mariene populaties bij te houden."

"De Toughbook devices hebben een lange levensduur en zijn speciaal ontworpen voor gebruik buitenshuis, in ruwe omstandigheden. Ze zijn een ideaal hulpmiddel voor wetenschappers in afgelegen omgevingen, en we zijn er trots op dat we hebben kunnen bijdragen aan zo'n ambitieus wetenschappelijk project", zegt Jan Kaempfer, General Manager Marketing van de Panasonic Mobile Solutions Business Division - Europa.

[1] ACCOBAMS is de overeenkomst voor de instandhouding van de walvisachtigen in de Zwarte Zee, de Middellandse Zee en het aangrenzende deel van de Atlantische Oceaan.

Over Panasonic

Panasonic Corporation is wereldwijd leider in het ontwikkelen van diverse elektronische producten en oplossingen voor klanten op het gebied van consumentenelektronica, wonen, auto's en B2B. Panasonic Corporation gebruikt zijn technologieën voor het creëren van nieuwe waarde door middel van innovatie in alle divisies, voor een beter leven en een betere wereld voor zijn klanten.
Meer Panasonic

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030104826.jpg
We make IT spark!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor