Leaseweb implementeert SAP ERP en Cloud for Customer

Hostingprovider legt fundament voor verdere groei
| SAP | 3 min | 28 april 2020 11:54
Foto: Dick Verburg (Quinso) en Svenja de Vos (Leaseweb) | Copyright: SAP
Leaseweb stroomlijnt zijn bedrijfsprocessen met SAP ERP Central Component (ECC) en SAP Cloud for Customer (C4C). De hostingprovider legt hiermee de basis voor verdere groei met een consistente klantervaring.

Het Nederlandse Leaseweb biedt de IT-infrastructuur die bedrijven nodig hebben om een site, dienst of oplossing in de lucht te houden. Het portfolio omvat onder andere dedicated servers, webhosting, cybersecurity, content delivery networks en diverse clouddiensten.

“We zijn met name sterk op het gebied van Infrastructure as a Service”, zegt CTO Svenja de Vos. Het technische fundament van het bedrijf omvat tienduizenden servers die staan opgesteld in twintig datacenters.

Harmoniseren bedrijfsprocessen

De afgelopen jaren maakte het bedrijf een sterke groei door. Leaseweb is wereldwijd actief. Niet alleen in Europa, maar ook in Singapore, Australië en de Verenigde Staten. Bij die internationale expansie hoort ook een globalisering van de processen, zodat in alle landen op dezelfde manier wordt gewerkt en klanten overal dezelfde ervaring hebben.

Voor het verder harmoniseren en standaardiseren van de wereldwijde bedrijfsprocessen viel de keuze op de combinatie van SAP ERP Central Component (ECC) en SAP Cloud for Customer (C4C) voor de klantenservice. De onderliggende hardware is van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Over de keuze voor HPE kan De Vos kort zijn: “De hardware van HPE biedt de beste performance en de stabiliteit die we nodig hebben.”

De beste mensen

Leaseweb nam zelf het voortouw met de implementatie van de nieuwe SAP-oplossingen, ondersteund door enkele SAP-partners, waaronder zijn belangrijkste partner Quinso. “Een project valt of staat met de kwaliteit van de mensen die je erbij betrekt”, aldus De Vos. “Voor dit project hebben we kundige consultants van Quinso in huis. Maar als Leaseweb blijven we in de lead.”

Toen Leaseweb in Duitsland begon aan de implementatie had het nog geen template of best practice als voorbeeld. De Vos: “Wij zijn het eerste hostingbedrijf ter wereld dat SAP implementeert. Wij zíjn dus de best practice. Na de uitrol van SAP ECC en SAP C4C in Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beschikken we inmiddels over een zeer volwassen template die we kunnen uitrollen.”

“Die template hebben we gaandeweg steeds professioneler gemaakt, van high-level design tot aan realisatie. In voorgaande implementaties heeft Quinso de template naar een next level gebracht”, zegt Dick Verburg, managing partner en businessconsultant van Quinso. “Daardoor werd de gap tussen de template en de praktijk steeds kleiner.” Het vertrouwen van de business bij Leaseweb is dermate groot dat een roll-out van de template in Azië een feit is. De robuustheid van de oplossing maakt het zelfs mogelijk om de uitrol in Azië op afstand uit te voeren. De Vos: “Dat wordt misschien wel de eerste fully remote SAP-implementatie.”

Doorloopprocessen korter

Leaseweb plukt nu al de vruchten van de nieuwe oplossingen. De Vos: “Doordat we bijna alles in SAP doen – de hele administratie – zijn de doorloopprocessen korter. Een online bestelling van bijvoorbeeld een server wordt een service-order in SAP, waarna die server automatisch wordt opgeleverd. Orders worden met andere woorden goed ingeschoten, waardoor we minder werk hebben in het datacenter en sneller kunnen opleveren, en dus een tevreden klant.”

“Maar we hebben ook meer inzicht in onze data waardoor we nog beter kunnen inspelen op de wensen van de klant”, vervolgt De Vos. “Ik kan bovendien as we speak zien hoe het gaat met de voorraad, sales en de orders in bijvoorbeeld Duitsland of de Verenigde Staten. Dat konden we al, maar nu op een nog gedetailleerder niveau.”

Leaseweb hoopt de implementatie van SAP ECC en SAP C4C begin 2021 volledig af te ronden. “Daarna kijken we welke procesoptimalisaties we nog kunnen doorvoeren”, besluit De Vos. “En in mijn hoofd ben ik al bezig met een migratie naar SAP S/4HANA.” Ook die migratie gaat Leaseweb weer zorgvuldig plannen. “We maken al gebruik van SAP HANA-databases. De basis staat er dus al.”

Over SAP

SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
Meer SAP

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191030104826.jpg
We make IT spark!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor