Recordgroei voor fintech Fourthline door explosieve vraag naar Know Your Customer-technologie

De Nederlandse fintech Fourthline heeft zich in korte tijd bewezen als een van de snelst groeiende KYC-experts in Europa

| Fourthline | 3 min | 17 februari 2022 18:15
Copyright: Fourthline
  • Fourthline sluit 2021 af met een record van 170% YoY omzetgroei
  • Nationale-Nederlanden nieuwste toevoeging aan snelgroeiend portfolio
  • Forse toename verwacht in 2022 door vraag naar doorlopende ID-monitoring bij banken, financiële instellingen en opkomende cryptomarkt
De Nederlandse fintech Fourthline heeft zich in korte tijd bewezen als een van de snelst groeiende KYC-experts in Europa. Het bedrijf laat een record van 170% YoY-omzetgroei zien in 2021. Onderliggende oorzaak is de forse toename in vraag naar end to end KYC-oplossingen van het hoogste niveau bij gevestigde financiële instellingen. Nu financiële transacties meer dan ooit online plaatsvinden, is de behoefte aan geavanceerde technologie en experts om online fraude aan te pakken en financiële criminelen buiten de deur te houden, groter dan ooit. Met het toevoegen van Nationale-Nederlanden aan het klantportfolio, wordt de groei van Fourthline stevig doorgezet. De KYC-expert neemt de ID-verificatie van alle nieuwe klanten voor sparen en beleggen producten van Nationale-Nederlanden voor haar rekening.

Krik Gunning, mede-oprichter en CEO van Fourthline: “De groei van het afgelopen jaar onderstreept het belang van onze missie om te bouwen aan een veiliger financieel ecosysteem. We kijken ernaar uit in 2022 een nog grotere impact te maken door te groeien met bestaande en nieuwe klanten, innovatieve producten te lanceren en onze internationale partnerships uit te breiden.”

Samenwerking met breed scala aan unicorns, financiële instellingen en overheidsinstanties

Doordat Fourthline alle technologie met eigen experts ontwikkelt en zelf een gereguleerde financiële instelling is, kan de fintech een breed scala aan klanten bedienen. Van innovatieve spelers als e-commerce platform Wish en de mobiele bank Vivid Money, tot gevestigde spelers als FlatexDEGIRO en Nationale-Nederlanden. Daarnaast sloeg Fourthline het afgelopen jaar de handen ineen met publieke autoriteiten zoals de Franse Nationale Politie Europol. Zo werkte het bedrijf onder andere mee aan ‘Operatie EMMA7’ (European Money Mule Action 7) in de strijd tegen complexe, grensoverschrijdende, financiële criminaliteit.

Toekomstverwachting: groei op doorlopende ID-monitoring en cryptomarkt

Dat KYC-software steeds harder nodig is blijkt uit data van Fourthline; het afgelopen jaar was er een toename van 18% in het aantal pogingen tot identiteitsfraude met geavanceerde technieken zoals het gebruik van deep fakes en siliconen maskers. Als meest voorkomende vorm van identiteitsfraude ziet Fourthline het overnemen van een account door middel van social engineering. Naar verwachting neemt dit in 2022 verder toe. Hiermee wordt het belang van doorlopende KYC-checks op hoog niveau, die verder gaan dan een eerste check bij de aanmelding, steeds groter. Fourthline ontwikkelt daarom nieuwe technologie die real-time alerts afgeeft wanneer er veranderingen worden gespot in de risicostatus van een klant. Op deze manier kunnen geldezels die zich in de eerste instantie als legitieme klant hebben aangemeld, tijdig opgespoord worden wanneer ze op een later moment (al dan niet gedwongen) transacties doen.

Deze risico’s worden ook steeds relevanter voor crypto partijen. Sinds transacties op de cryptomarkt in 2021 populairder en mainstream zijn geworden, weten ook criminelen deze markt steeds beter te vinden. Hiermee groeit de druk vanuit toezichthouders om de risico’s die dit met zich meebrengt nauwlettend in de gaten te houden. Fourthline helpt spelers op de cryptomarkt, zoals Xapo, met op maat gemaakte technologie om deze risico's op een zo laagdrempelig mogelijke manier te beperken en verwacht hierin flink te groeien in het nieuwe jaar.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Fourthline
Het in Amsterdam gevestigde bedrijf Fourthline, opgericht in 2017, is een van Europa's snelst groeiende fintech-bedrijven voor digitale KYC. Fourthline helpt banken en fintechs met hun poortwachtersfunctie door elke dag de identiteit van duizenden nieuwe klanten te verifiëren.
 
Hoe werkt dat? Wanneer een klant een financieel product aanvraagt, maakt die een foto van zijn of haar ID, een selfie en voegt nog wat gegevens in. En dan starten de checks op de achtergrond. Fourthline voert honderden controles uit op onder meer het ID-document, biometrische gegevens, gegevens over de mobiele telefoon, verblijfplaats en wereldwijde sanctielijsten. De klant geeft informatie in 30 seconden en Fourthline voert alle controles in 2 minuten daarna uit. De algoritmes en AI controleren alle gegevens en kijken of zaken als de geolocatie van de telefoon en het adres overeenkomen. 
Meer over Fourthline
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.