In 2021 bijna twee keer zo veel cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven dan jaar ervoor

Onderzoek van Check Point Research wijst uit dat het aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar flink is toegenomen

| Check Point | 2 min | 14 januari 2022 9:22
Copyright: Bermix Studio op Unsplash
  • In Nederland nam in 2021 het totale aantal aanvallen per week op bedrijfsnetwerken met 97 procent toe ten opzichte van 2020
  • Gemiddeld 445 aanvallen per week
  • Internet en managed service providers de meest aangevallen sector
Nog geen maand nadat de wereld kennismaakte met een van de ernstigste kwetsbaarheden op het internet, de Log4J-kwetsbaarheid, blijkt dat 2021 een recordjaar is geweest op het gebied van cyberaanvallen. Onderzoek van Check Point Research (CPR) wijst uit dat het aantal cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven het afgelopen jaar flink is toegenomen vergeleken met 2020. Over het gehele jaar 2021 zagen onderzoekers 97 procent meer aanvallen per week op bedrijfsnetwerken dan in 2020.

In Nederland waren afgelopen jaar vooral internet en managed service providers veelvuldig doelwit: deze bedrijven werden wekelijks gemiddeld 1190 keer aangevallen. Dit is een stijging van 330 procent ten opzichte van 2020. Ook de zorgsector met 669 aanvallen per week (een stijging van 216 procent) en de retailsector met 666 aanvallen per week (een stijging van 251 procent) lagen flink onder vuur.

Organisaties zullen dit jaar nog vaker geconfronteerd worden met cyberaanvallen, verwacht Zahier Madhar, Security Engineer bij Check Point Nederland. "In 2022 zullen deze aantallen alleen maar toenemen, omdat hackers blijven innoveren en nieuwe methoden zullen vinden om cyberaanvallen uit te voeren. Ik raad daarom elke organisatie aan om de basisbeginselen van cybersecurity toe te passen, vooral organisaties in maatschappelijke sectoren zoals de zorgsector. Eenvoudige maatregelen zoals regelmatig patchen, het segmenteren van netwerken en het opleiden van werknemers kunnen de wereld een stuk veiliger maken.”

Verschillende oorzaken

De grote toename van cyberaanvallen in Nederland heeft verschillende oorzaken, aldus Madhar. “We zien dat de attack vector ontzettend aan het groeien is doordat steeds meer producten worden gekoppeld aan het internet. Hierdoor ontstaan er extra targets voor de hacker. Daarnaast springt de toenemende trend van ransomware in Nederland er natuurlijk uit omdat er op dat moment vaak zichtbaar schade is.”

Volgens Madhar geeft de enorme stijging van cyberaanvallen een duidelijk signaal af richting alle organisaties in Nederland. “Dit soort hacks en kwetsbaarheden hebben in 2021 vaak genoeg het nieuws weten te halen. Het is nu aan organisaties om hun security nog meer aan te scherpen en richting een preventiestrategie te gaan om zo het toenemende aantal aanvallen af te kunnen weren.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Check Point
Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.