Twee derde organisaties in afgelopen jaar slachtoffer geworden van ransomware-aanval

Nederlandse organisaties vaker slachtoffer van ransomware-aanval dan wereldgemiddelde

| CrowdStrike | 2 min | 06 januari 2022 9:53
Copyright: CrowdStrike
66 procent van de organisaties wereldwijd is in het afgelopen jaar een of meerdere keren slachtoffer geworden van een ransomware-aanval. Dit komt naar voren uit onderzoek onder 2.200 IT-beslissers en cybersecurity professionals wereldwijd, uitgevoerd in opdracht van CrowdStrike, leider in cloud security. Van de Nederlandse respondenten gaf 73 procent aan ooit slachtoffer te zijn geweest van een ransomware-aanval. Van de getroffen Nederlandse organisaties had slechts 37 procent een alomvattende cybersecurity-strategie klaarliggen en betaalde een vijfde (19%) het gevraagde losgeld, tegenover respectievelijk 43 procent en 24 procent wereldwijd. Een derde (36%) van de Nederlandse getroffenen heeft onderhandeld met de aanvallers.

Kosten ransomware-aanval

Nederlandse organisaties die ervoor kozen om het losgeld te betalen, maakten gemiddeld 1,14 miljoen euro over aan ransomware-aanvallers. Dit is lager dan het wereldwijd gemiddelde van 1,59 miljoen euro. Wel betaalden Nederlandse organisaties een hogere extortion fee: gemiddeld 682 duizend euro. Wereldwijd lagen deze kosten gemiddeld op 678 duizend euro. Een meerderheid (55%) van de slachtoffers nam een cybersecurity verzekeringsmaatschappij in de arm. Minder dan de helft (49%) van de slachtoffers van ransomware investeerde in security personeel en 56 procent investeerde in security.

Ronald Pool, cybersecurity specialist bij CrowdStrike: “Als jouw organisatie slachtoffer is geweest van een ransomware-aanval, is het belangrijk om te beseffen dat je mankracht en tooling gefaald heeft. Veel mensen handelen na een aanval in de paniek van het moment. Na een tijdje verdwijnt de aandacht voor cybersecurity dan weer naar de achtergrond. Dit moet anders. Als je slachtoffer bent geworden en daarna niks verandert aan je cybersecurity-strategie, gaat het gegarandeerd een volgende keer ook mis. Om een volgende aanval te voorkomen, is het cruciaal om goed te onderzoeken wat er precies fout is gegaan en stil te staan bij hoe dit in de toekomst beter kan. Investeren in gekwalificeerd personeel en de juiste tooling speelt daarbij een grote rol. Daarnaast moet bewustzijn rondom cybersecurity en een plan de campagne voor wanneer het misgaat breed geïntegreerd zijn in de organisatie: van de boardroom tot op de werkvloer.”

Obstakels in betere beveiliging

Nederlandse organisaties lopen tegen meerdere factoren aan in de ontwikkeling van een sterkere beveiliging tegen ransomware-aanvallen. Allereerst mist er volgens 43 procent van de organisaties intern bewustzijn rondom cybersecurity. Daarnaast is er volgens 39 procent van de Nederlandse organisaties geen juiste beveiligingsoplossing voorhanden. Tot slot mist 37 procent van de organisaties de benodigde vaardigheden in het IT- of cybersecurityteam.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over CrowdStrike
CrowdStrike® Inc. (NASDAQ: CRWD), een wereldwijde leider in cybersecurity, herdefinieert security in het cloudtijdperk met een endpoint protection-platform dat gebouwd is om inbreuken te stoppen. Het CrowdStrike Falcon®-platform maakt gebruik van Artificial Intelligence (AI) op cloud-schaal en biedt real-time bescherming en inzicht om organisaties te beschermen voor aanvallen op endpoints, zowel binnen als buiten het netwerk. Het CrowdStrike Falcon-platform, gedreven door de CrowdStrike Threat Graph®, correleert wekelijks meer dan twee biljoen endpoint-gerelateerde evenementen in realtime vanuit de hele wereld. 
Meer over CrowdStrike
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.