Meerderheid werknemers denkt dat technologie hun werkervaring verbetert

| Ricoh | 05 februari 2020 11:18
Foto: Future of Work rapport | Copyright: Ricoh
De meerderheid van de Nederlandse werknemers (52%) denkt dat werkgevers AI en andere technologie gaan benutten om de werkervaring te verbeteren. Slechts 19% van deze werknemers is bezorgd dat technologie, zoals AI en robotica, hun functie gaat overnemen.

Deze positieve kijk op de impact van technologie komt naar voren in het Future of Work-rapport van Ricoh. Dit onderzoek gaat na in hoeverre technologie, samenwerking en duurzaamheid voorop moeten staan voor een succesvolle toekomst voor bedrijven. Het rapport is gebaseerd op onderzoek bij 3000 Europese werknemers.

Veranderende manier van werken

Positief voor de werkgevers is dat bijna drie kwart (72%) van de Europese werknemers aangeeft meer te willen bijdragen aan de prestaties van hun organisatie. Technologie gaat dit mogelijk maken, doordat tijdrovende administratieve functies automatisch kunnen gebeuren. Werknemers kunnen zo meer focussen op zaken die er echt toe doen.

Maurits Aalders, Marketing Director bij Ricoh Nederland: “Door samen te werken met machines kunnen werknemers zich niet alleen richten op interessantere taken. Het verandert ook de manier waarop we samenwerken. Met de vereiste kennis en vaardigheden voor het werk van de toekomst zullen werknemers niet alleen productiever zijn, maar ook creatiever. De grotere samenwerkingsmogelijkheden, dankzij de integratie van technologie, spelen hierbij een grote rol.”

Technologie is geen wondermiddel

83% van de Nederlandse kantoormedewerkers verwacht van hun werkgever tools om beter samen te werken met hun collega’s, ongeacht hun locatie. Deze tools zorgen voor meer flexibiliteit en het benutten van vaardigheden.

“De behoefte aan werk uitgevoerd door mensen zal niet verdwijnen. Werkgevers moeten begrijpen dat technologie geen wondermiddel is om winst te boeken. De relatie tussen mens en machine kan alleen haar vruchten afwerpen als de werknemers van het begin af aan betrokken worden bij de nieuwe manieren van werken,” zegt Aalders.

Communicatie en training

Nu technologie de manier waarop we werken snel verandert, moeten werkgevers voor de tools en training zorgen om het maximum te halen uit hun werknemers. 69% van de Europese werknemers vindt dat de beste werkgevers investeren in digitale technologieën om de personeelsvaardigheden te vergroten. Daarbij vertrouwt 60% van deze werknemers dat hun werkgever zal investeren in technologie om in te spelen op de personeelsbehoeften van de toekomst. Dat geeft aan hoezeer de kijk op technologie op het werk de voorbije jaren is geëvolueerd.

Slechts 26% van de werknemers in Nederland zegt echter dat hun werkgever een strategie heeft om technologie, zoals AI en robots, te integreren op het werk en hierover communiceert met de werknemers. Dit benadrukt het belang van communicatie en training om de medewerkersbetrokkenheid en de bedrijfstrouw te vergroten.

Nederland onder de loep:
  Werknemers denken dat werkgevers AI en andere technologie zullen gebruiken om de werkervaring voor de mens te verbeteren Werknemers maken zich zorgen dat technologie zoals AI en robotica hun functie zal overnemen Werkgevers hebben een strategie om technologie zoals AI en robotica te integreren op de werkvloer en communiceren hierover Werknemers verwachten van hun werkgever tools om beter samen te werken met hun collega’s, ongeacht hun locatie
Nederland 52% 19% 26% 83%

Download het volledige Future of Work-rapport op www.ricoh.nl/insights en ontdek waarom het belangrijk is om mensen voorop te plaatsen. 

Over Ricoh

Ricoh laat mensen beter en makkelijker werken en leven. We helpen klanten informatie en documenten effectiever organiseren en creëren. Veilig, sneller, slimmer en duurzaam. Al meer dan 80 jaar doen we dat met document management solutions, IT services en commerciële en industriële printoplossingen.  Meer over Ricoh...

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Tags

Ricoh Robotics Artificial Intelligence
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191029214721.jpg
Voor verandermanagement en bedrijfsoptimalisatie
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191030104826.jpg
We make IT spark!
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
20191029200614.jpg
Drive value with data
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor