Gezondheid!

Zo maak je het als werkgever aantrekkelijk om deze zomer vrije dagen op te nemen

| Exact | 4 min | 18 juni 2021 10:58
Gewaardeerd
Copyright: Sai Kiran Anagani op Unsplash
De Nederlandse werknemer is voorzichtig met het opnemen van vakantiedagen sinds het land in maart vorig jaar in lockdown ging. Dat zorgt voor een ongunstig overschot aan vakantiedagen voor ondernemers. En dat terwijl het – juist nu – zo belangrijk is om af en toe pas op de plaats te maken. Wellicht dat de zomer de ideale aanjager is van mentale gezondheidsdagen.

Het is nogal een contradictie: de coronacrisis weegt zwaar op werknemers, maar tegelijkertijd nemen ze minder verlofdagen op dan in een normaal jaar. HR-medewerkers zitten met de handen in het haar. Naast de zorg om de gezondheid van de medewerkers, kost het overschot aan vakantiedagen de organisatie geld en als iedereen tegelijk vrijaf wil, kan dat leiden tot chaos in de werkplanning. Vera Lenaerts, HR expert bij Exact, licht toe: “Het is goed om regelmatig even vrij te nemen, zodat je later weer uitgerust aan het werk kunt. Niet alleen zie je dat het de productiviteit ten goede komt, ook het werkplezier neemt toe en gevoelens van stress nemen af.”

Zes tips die ademruimte bieden voor werkgever én werknemer:

1. Zet de zomer in

Het zal je niet ontgaan zijn dat de sportzomer vorige week officieel is begonnen. Deze maanden kun je onder meer genieten van het EK voetbal, de Olympische Spelen, Wimbledon, de Tour de France en Max Verstappen die een leidende positie heeft in de Formule 1. Ook voor niet-sportliefhebbers gloort er een mooie droge zomer en mogelijk vervroegde coronaversoepelingen vanaf 26 juni. Laat werknemers weten dat het prima is om last minute een dagje vrij te nemen bij zomers weer, als er een leuk evenement plaatsvindt – of de dag ná een evenement. Niets is zo goed voor de ziel als een vreugdevol samenzijn onder de zon.

2. Zoek de balans

Corona heeft vrijwel iedereen onder druk gezet om alle ballen in de lucht te houden, zowel privé als zakelijk. Zonder een goede gezondheid is dat zo goed als onmogelijk. Uit cijfers van TNO blijkt dat twaalf procent van de thuiswerkers moeite heeft om zich te concentreren, dat is tweemaal zoveel als mensen die op locatie werken. Daarom is het juist voor die grote groep mensen die thuis is gaan werken van groot belang om een goede balans te vinden. Spreek je medewerkers erop aan dat écht vrij zijn net zo belangrijk is als hard werken.

3. Zorg voor overzicht

Uit de MKB Barometer, blijkt dat slechts 22 procent van het Nederlandse mkb gebruikmaakt van HR-software. Dat houdt in dat veel bedrijven afhankelijk zijn van handmatig of decentraal werk om inzicht te krijgen in hoeveel vakantiedagen iedereen nog heeft. Als je daar geen overzicht van hebt, kan dat voor problemen zorgen, bijvoorbeeld wanneer meerdere werknemers tegelijkertijd vakantie willen opnemen. Als je dat overzicht wél hebt, is het ook gemakkelijker om het goed te plannen.

4. Stel richtlijnen op

Maak duidelijk aan medewerkers dat ze – volgens de wet – slechts een beperkt aantal dagen mogen meenemen naar het volgende jaar. Herinner ze hieraan via alerts vanuit het HR-systeem, vooral met het oog op openstaande bovenwettelijke vakantiedagen. Je wilt natuurlijk mensen de kans geven om hun vakantiedagen op te nemen en voorkomen dat de uren uiteindelijk komen te vervallen.

5. Geef het goede voorbeeld

Volgens berekeningen van TNO is het aantal werknemers met burn-outklachten in Nederland gestegen van elf procent in 2007 naar zeventien procent in 2019. Het aantal gerapporteerde burn-out klachten is vooralsnog gelijk gebleven sinds het begin van de coronacrisis. Een burn-out heeft ernstige negatieve gevolgen voor de fysieke gezondheid en het psychische welzijn van werknemers. Én voor de prestaties en resultaten van bedrijven. Ontladen en opladen is belangrijk, zeker in deze tijd van thuiswerken. Zorg daarom dat het management hierin het goede voorbeeld geeft door regelmatig een verlofdag op te nemen. Zo zien werknemers dat het normaal is om soms een vrije dag of vakantie op te nemen.

6. Erken het harde werken

De meesten werken al zo lang vanuit huis, probeer een vinger aan de pols te houden zodat je weet hoe het met ze gaat. Geef aan dat je hun inzet waardeert en die vrije dagen er niet voor niks zijn. Helemaal leuk: stuur rond vrije dagen een keer een presentje, zoals een picknickpakket voor het hele gezin of een borrelbox.

Je zal zien dat alleen al het informeren naar het mentale welzijn van de werknemers zorgt voor lucht in de organisatie. Mensen willen niets liever dan gezien en gehoord worden. Met de opluchting die dat teweegbrengt, is het ook veel aangenamer om eens een paar dagen de boel de boel te laten.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Exact

Exact is opgericht in 1984 en heeft het hoofdkantoor in Delft. Exact ontwikkelt software voor financieel management, ERP en HR-salarisadministratie voor MKB-bedrijven. Klanten van Exact zijn vooral actief in de accountancy, productie, professionele dienstverlening, groothandel, logistiek en de bouwsector. Exact biedt het meest complete portfolio aan bedrijfssoftware voor MKB-bedrijven.
Meer over Exact

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.