Helft Nederlandse organisaties getroffen door gijzelsoftware

Betalen losgeld leidt meestal niet tot gegevensherstel

| Mimecast | 3 min | 20 april 2021 12:35
Copyright: Mimecast
De politie registreerde in het eerste kwartaal van 2021 meer dan 3800 gevallen van cybercrime, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt nog een stuk hoger, blijkt uit een onderzoek onder IT- en securityprofessionals in opdracht van cyberbeveiliger Mimecast. Zo was ruim de helft (53%) van de Nederlandse organisaties in het afgelopen jaar slachtoffer van gijzelsoftware.

Het onderzoek genaamd ‘State of Email Security 2021’ toont aan dat Nederlandse bedrijven zeer verschillend omgaan met een ransomwarebesmetting. Opvallend is dat maar liefst 41 procent van de getroffen organisaties het losgeld betaalde. Bijna twee derde van hen kreeg desondanks geen toegang tot de gegijzelde data.

Bijna de helft van de getroffen organisaties (49%) betaalde geen losgeld aan de cybercriminelen, maar wist op een andere manier toegang te krijgen tot de gegijzelde bestanden. Een kleine minderheid (8%) zag af van betaling én was de data kwijt. De gemiddelde downtime veroorzaakt door een besmetting met ransomware bedroeg vijf dagen.

Losgeld betalen biedt geen garanties

“Slechts een fractie van de besmettingen wordt gemeld bij de politie, maar de realiteit is dat ransomware elke dag enorme schade aanricht in Nederland”, zegt Sander Hofman van Mimecast. “Het is verontrustend dat er nog steeds zoveel organisaties zijn die het losgeld betalen, terwijl dit geen enkele garantie biedt op gegevensherstel. Bovendien spekken ze hiermee de kas van de criminelen, waardoor het probleem alleen maar groter wordt.”

Hofman begrijpt wel dat hier vaak voor gekozen wordt. “Een gijzeling kan de bedrijfsvoering soms wel maanden verstoren. Veel organisaties kunnen zich dit niet veroorloven. Ons advies is dan ook om de impact van ransomware vooraf zoveel mogelijk te beperken. Maak bijvoorbeeld meerdere externe back-ups van cruciale bedrijfsgegevens en implementeer noodvoorzieningen voor e-mail en andere essentiële systemen.”

?Een greep uit de overige onderzoeksbevindingen:
  • 62% van de Nederlandse organisaties meldt een toename van het aantal ontvangen phishingmails. Toch traint slechts 11% zijn personeel voortdurend om cyberaanvallen te herkennen. Dit ligt fors onder het wereldwijde gemiddelde (20%).
  • 65% van de Nederlandse organisaties kreeg in het afgelopen jaar te maken met een e-mailstoring in Microsoft 365. Volgens 80% van de respondenten heeft hun organisatie aanvullende e-mailbeveiliging nodig voor Microsoft 365.
  • De IT- en securityprofessionals maken zich zorgen over spoofing van e-maildomeinen en websites. Ruim de helft van de Nederlandse organisaties vreest dat hun websites (52%) of e-maildomeinen (58%) zijn nagebootst door cybercriminelen.
  • Volgens ruim een derde (36%) van de organisaties heeft een gebrek aan digitale weerbaarheid geleid tot gegevensverlies. Andere gevolgen zijn een verstoring van de bedrijfsvoering (31%) en een lagere productiviteit van medewerkers (28%).
  • Nederlandse organisaties zien het feit dat aanvallen steeds geavanceerder worden als de grootste uitdaging bij het gebruik van e-mail. Ook naïeve werknemers en een toename van het aantal aanvallen via e-mail worden vaak genoemd.

Over het onderzoek

State of Email Security is een jaarlijks terugkerend onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne. In totaal deden er dit jaar 1225 IT- en securityprofessionals uit tien verschillende landen aan mee, waaronder 100 in Nederland. De deelnemers beantwoordden vragen over een breed scala aan securitygerelateerde onderwerpen, zoals ransomware, phishing, e-mailbeveiliging en security-awareness.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Mimecast
Mimecast is een cybersecurityleverancier die duizenden organisaties wereldwijd ondersteunt op het gebied van e-mailbeveiliging, vertrouwelijkheid en continuïteit. De uitgebreide cloudsuite van Mimecast stelt organisaties in staat een complete strategie voor cyberresilience te implementeren. Van e-mail, websecurity, archivering en gegevensbeveiliging tot awarenesstrainingen, het optimaliseren van uptime en meer: Mimecast maakt organisaties weerbaar tegen cyberaanvallen, menselijke fouten en technische storingen.
Meer over Mimecast
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.