Gekraakte Microsoft Office en Adobe Photoshop CC software leidt tot malware-infecties en diefstal van Monero cryptocurrency

Volgens een nieuw Bitdefender-onderzoeksrapport

| Bitdefender | 2 min | 13 april 2021 15:56
Copyright: Bitdefender
Volgens een nieuw Bitdefender-onderzoeksrapport gebruiken cybercriminelen Microsoft Office en Adobe Photoshop CC ‘cracks’ om een achterdeur te creëren die volledige toegang tot en controle over de apparaten van eindgebruikers mogelijk maakt. Deze specifieke malware richt zich op Monero-portefeuilles (cryptocurrency) en Firefox-profielinformatie zoals opgeslagen wachtwoorden, browsegeschiedenis, bladwijzers en ingelogde sessiecookies. Sessiecookies zijn belangrijk omdat degene die ze heeft, ze eenvoudig in zijn browser kan importeren. Daarmee wordt diegene aangemeld bij de desbetreffende service, zonder dat er een wachtwoord of two-factor-authentication aan te pas komt.

Softwarecracks zijn modificaties van software om functies die als ongewenst worden beschouwd te verwijderen of uit te schakelen. Ze worden vooral gebruikt om de beveiliging tegen softwarepiraterij te omzeilen. Hoewel het illegaal is, gebruiken consumenten en bedrijven gekraakte software nog steeds om kosten te besparen, ondanks het feit dat er grote veiligheidsrisico’s aan kleven. Softwarecracks bieden cybercriminelen een achterdeur om toegang te krijgen tot het volledige device. Ze krijgen daarmee onder andere toegang tot wachtwoorden, lokale bestanden, pincodes of andere inloggegevens.

Bitdefender heeft bewijs dat de aanval opkwam in de tweede helft van 2018, maar ook nu nog steeds actief is. De meeste besmettingen vinden plaats in de VS, India, Duitsland en het VK, maar ook Nederland wordt geraakt. Check het onderzoek in de bijlage voor een overzicht van de besmetting per regio. Het besmettingspercentage hangt waarschijnlijk samen met de vraag naar illegale software in een regio. Het installeren van een antivirusprogramma kan helpen, maar deze aanval onderschrijft wederom het advies om het gebruik van gekraakte en illegale software te vermijden.

Het rapport is afgeleid van Bitdefender-dreigingsinformatie. Momenteel zijn ze de enige beveiligingsleverancier met zicht op deze malwarecampagne.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Bitdefender
Bitdefender is een wereldwijd bedrijf op het gebied van beveiligingstechnologie dat geavanceerde end-to-end cyberbeveiligingsoplossingen en geavanceerde bescherming tegen bedreigingen biedt. Sinds 2001 heeft Bitdefender consequent bekroonde zakelijke en consumentenbeveiligingstechnologie geproduceerd en is het een voorkeursleverancier op het gebied van zowel hybride infrastructuurbeveiliging als eindpuntbescherming. Dankzij R&D, allianties en partnerschappen wordt Bitdefender vertrouwd om voorop te lopen en robuuste beveiliging te leveren waarop u kunt vertrouwen.
Meer over Bitdefender
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.