Review: SwitchBot Curtain

TechVisor test domotica producten van SwitchBot

| TechVisor | 9 min | 17 april 2021 18:47
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: TechVisor
De bel gaat en als ik open doe zie ik een vriendelijke meneer van FedEx die me een pakje overhandigd. Op de doos zie ik dat de afzender Q/WOAN Technology Shenzen Co. LTD is. Ik weet genoeg, dit komt van SwitchBot waarvoor ik een review ga doen.

Vol enthousiasme open ik de doos en leg de inhoud op tafel. Het pakket bestaat uit: Let op, de genoemde prijzen gelden ten tijde van het schrijven van deze review en kunnen inmiddels gewijzigd zijn.

Voor de review heb ik alles behalve de SwitchBot Hub Mini getest. Hieronder kan je het verslag van deze test lezen en de video bekijken. Het is denk ik van belang om te melden dat ik op het vlak van thuisautomatisering een leek ben. Veel plezier ermee en ik hoop dat je er iets aan hebt!

Uitpakken

Wat me tijdens het uitpakken van alle producten meteen opvalt is het feit dat de verpakking fris en verzorgt overkomt in het rood/witte design. Naast dat het er goed uitziet, is de verpakking ook stevig en bevat het op de achterkant een eerste korte beschrijving van de werking en installatie. In iedere verpakking zit uiteraard ook nog een duidelijke en uitgebreidere productbeschrijving die overigens alleen in het Engels beschikbaar is. Uiteraard zijn deze voor alle producten ook online beschikbaar, incl. instructie video's. Omdat ik zelf van het type 'leren door te doen' ben, ga meteen aan de slag. Als er iets misgaat doordat ik de beschrijving niet heb gelezen moet het immers ook eenvoudig op te lossen zijn bij dit soort smart-home (domotica) producten.

De eerste stap die ik moet zetten is het downloaden van de SwitchBot app hetgeen eenvoudig gaat door de QR-code te scannen uit de user manual. Bij het openen van de app wordt me gevraagd een account aan te maken bij SwitchBot. In het aanvraag proces krijg ik een mail met code ter verificatie. Als ik ben goedgekeurd opent de app die zoals te verwachten valt redelijk leeg is. Ik leg mijn iPhone met app dan ook even opzij voor later.

SwitchBot Curtain

Het eerste product wat ik ga proberen aan de praat te krijgen is de SwitchBot Curtain. In de beschrijving worden de SwitchBot Curtain en het woord 'curtain' door elkaar heen gebruikt hetgeen soms wat verwarrend kan zijn. Het eerste wat ik moet doen is het opladen van de SwitchBot Curtains door middel van het meegeleverde USB oplaadsnoer. Ik moet iedere SwitchBot Curtain apart met zijn eigen snoer opladen. Het zou wellicht mooi zijn als meerdere SwitchBot Curtains tegelijk opgeladen kunnen worden via 1 snoer of een USB oplaadhub. Gelukkig heb ik thuis voldoende mogelijkheden om via USB op te laden en leg ze dan ook meteen aan de stroom. Ik lees kort dat het maar liefst 10 uur duurt om de SwitchBot Curtain op te laden. Ik bedenk me dat ik hoop dat ik ze niet heel vaak hoef op te laden, want dan zou 10 uur relatief best lang zijn. Ik word gelukkig ontzorgd door de tekst dat een volledig opgeladen SwitchBot Curtain maar liefst 8 maanden mee zou moeten gaan. Voor het eerste gebruik wordt een laadduur van 4 uur aangeraden. In de app kan je de oplaadstatus van de SwitchBot Curtain overigens altijd in real-time bekijken.

SwitchBot Solar Panel

Gelukkig zitten er in het testpakket ook twee SwitchBot Solar Panels. Door deze aan de SwitchBot Curtain te bevestigen wordt de SwitchBot Curtain helemaal zelfvoorzienend en hoef je helemaal nooit meer op te laden. Met twee 'armpjes' hang je de SwitchBot Solar Panel eenvoudig aan de SwitchBot Curtain en maak je een verbinding via USB-c naar de ingang op de SwitchBot Curtain. Als je dit niet wilt, kan je de SwitchBot Solar Panel ook met meegeleverd klitteband aan je gordijn bevestigen. Het valt me overigens op dat de solar panels vrij groot zijn, vergelijkbaar met het formaat iPhone, maar omdat het achter het gordijn zit zie je het natuurlijk niet.

Registratie

Als ik het lang genoeg vind hebben geduurd haal ik de SwitchBot Curtains van de stroom. Ik ga toch de Solar Panels gebruiken dus helemaal vol zal vast niet hoeven. De aandachtige lezer zou kunnen opmerken dat ik weinig geduld heb en met dit soort dingen snel aan de slag wil. Via een ingenieus systeem waarbij de SwitchBot uit twee in elkaar klikbare helften bestaat kan ik het snel en eenvoudig monteren in het U-rail gordijn systeem waarvoor ik de SwitchBot Curtains wil gebruiken. Voor wie geen U-rail systeem heeft zijn er gelukkig ook andere versies voor bijvoorbeeld rail roedes en I-rail systemen. Als beide SwitchBot Curtains gemonteerd zijn, klik ik ook de Solar Panels er aan de achterkant aan vast.

De eerste stap in de configuratie is het aanmelden van de producten in de app via Bluetooth. Ik pak mijn mobiel en open de geïnstalleerde app en klik op het '+' teken om een product toe te voegen. Ik kies vervolgens voor 'Curtain'. De app geeft aan dat je een klein knopje aan de achterkant van de SwitchBot Curtain moet indrukken om te 'pairen'. Dit klinkt makkelijk alleen zitten bij mij de Solar Panels al vast aan de achterkant en bedekken daarmee de pairing knop. Ik moet de Solar Panels dus eerst demonteren. Wellicht zou het knopje op een andere plek op de SwitchBot Curtain handiger zijn. Na het demonteren van de Solar Panels registreert de eerste SwitchBot zich eenvoudig met een default naam die je later overigens gemakkelijk kan aanpassen. Tijdens de registratie geef ik aan dat ik de SwitchBot Curtain wil gebruiken in combinatie met een tweede omdat ik tegelijk twee gordijnen open en dicht wil kunnen doen. De app vraagt me hierbij ook de tweede SwitchBot te pairen hetgeen eenvoudig lukt. Na de registratie zie ik in de app een icoontje met de SwitchBot Curtain met daarin een klein cijfer 2 om aan te geven dat er tegelijk twee SwitchBots samenwerken. Mocht het niet lukken dan kan je altijd eenvoudig terug naar de fabrieksinstellingen en gewoon even opnieuw beginnen.

Wat me tijdens de registratie opvalt is dat het soms onduidelijk is wat nou links en rechts is op de app en hoe dat correspondeert met de fysieke SwitchBot Curtains. Later zie ik in de app een eenvoudige knop waarmee ik dit kan omdraaien.

Kalibratie

Na de montage en registratie is het tijd voor kalibratie. We zullen de SwitchBots immers moeten 'vertellen' hoever ze dicht en open moeten gaan. Dit hangt uiteraard af van de lengte van de gordijn rail. Tijdens het kaliberen zie ik de SwitchBot Curtains voor de eerste keer op commando hun werk doen wat een voldaan gevoel geeft. Ik merk hierbij op dat ik de SwitchBots duidelijk kan horen. Na het kalibreren, wat ik een aantal keer opnieuw moet doen omdat ik de instructies niet goed lees, ben ik klaar voor de configuratie. Hier komen de echte gebruiksmogelijkheden van de SwitchBot Curtains aan bod.

Configuratie en gebruik

Het bedienen van de SwitchBot Curtain kan op verschillende manieren, namelijk via:
 • De app;
 • Touch & Go: hierbij kan je een met de hand een klein beetje trekken aan het gordijn waardoor de SwitchBot Curtain wakker wordt en het werk verder van je overneemt;
 • Voice Control met Siri, Alexa en Google;
 • Een afstandsbediening.
De app biedt een aantal opties om de SwitchBot Curtain te bedienen. Dit kan handmatig open/dicht, via een slider waarmee je aangeeft in welke mate de gordijnen open/dicht moeten (bijvoorbeeld tot de helft), op basis van lichtintensiteit (beta in de app versie van de review) en via een schema. Via de handmatige opties doet de SwitchBot Curtain precies wat ik wil en ik vind het dan ook tijd om een schema in te stellen op welk tijdstip ik de gordijnen open en dicht wil hebben. Het instellen van een of meerdere schema's gaat zeer intuïtief en eenvoudig. Ikzelf maak één schema voor door de week en één voor in het weekend. In de dagen erna zal blijken dat dit perfect werkt. Zodra ik beneden kom word ik al begroet door het zonnetje omdat de SwitchBot Curtain inmiddels zijn werk heeft gedaan. Ik vertelde je eerder al dat ik de SwitchBot Curtain duidelijk kon horen. Het is dan ook goed om te weten dat de SwitchBot Curtain ook over een 'Silent Mode' beschikt. Een klein minpuntje vind ik dat het door de gekozen opstelling van twee tegelijkertijd bediende SwitchBot Curtains niet meer mogelijk is om maar één gordijn te bedienen. Dit kan echter soms wel handig zijn door bijvoorbeeld specifieke zoninval.

Afstandsbediening

Het is nu ook tijd om een extra doosje uit te pakken, namelijk die van de meegeleverde afstandsbediening. Anders dan het verwijderen van een plastic labeltje voor de baterij, hoef ik verder niets te doen qua montage. Ik open de app en de afstandsbediening meldt zich meteen enthousiast aan en per direct kan ik de gordijnen open en dicht doen met deze afstandsbediening.

Thermometer en Hygrometer

Er rest mij nog een doosje met een product dat ik in deze review mee wil nemen en dat is die van de thermometer en hygrometer. Ik ben positief verrast dat deze meter een ingebouwde magneet heeft waardoor je hem gemakkelijk aan ijzeren oppervlakten kunt monteren. Geen ijzeren oppervlakten aanwezig? Geen probleem, er is ook een ijzer plakstripje meegeleverd die je op andere oppervlakten kan plakken om deze zo toch magnetisch te maken. Naast deze mogelijkheden wordt er ook een plastic pinnetje meegeleverd die je als standaard kunt gebruiken waardoor je de afstandsbediening ook ergens kan neerzetten. Overal lijkt aan gedacht. Na het plaatsen van de meegeleverde batterijen geeft de meter meteen de temperatuur en luchtvochtigheid weer. Ook dit product meldt zich automatisch aan in de app waarmee je de mogelijkheid hebt om via grafieken inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de temparatuur en luchtvochtigheid.

Plus- en minpunten

De producten van SwitchBot zijn mijn eerste ervaring met thuisautomatisering ofwel domotica en ik moet eerlijk bekennen dat de installatie en configuratie me erg meeviel. Alles is namelijk snel up-and-running en werkt naar behoren. Uiteraard hebben de SwitchBot producten zoals alle andere producten plus- en minpunten. Ik zet deze graag voor je op een rijtje:

+ Pluspunten:
 • Stevige en verzorgde verpakking met duidelijk productbeschrijvingen;
 • Alles werkt zoals beschreven;
 • Eenvoudige en uitgebreide bedieningsmogelijkheden;
 • Uitgebreide accessoires voor bevestiging.
- Minpunten:
 • Redelijk aan de prijs voor uiteindelijk het open en dicht doen van gordijnen;
 • Pairing-/resetknop niet te benaderen als een solar panel bevestigd is;
 • Niet heel stil;
 • Productbeschrijving alleen in het Engels.

Eindoordeel

De producten van SwitchBot bieden een eenvoudige mogelijkheid om domotica mogelijkheden toe te voegen aan voorwerpen die je al hebt zonder dat je die hoeft te vervangen. De producten doen gewoon wat ze moeten doen en vanwege de eenvoud ervan zou ik daarom een eindoordeel van een 8 willen geven.

Bekijk een demo van de SwitchBot Curtain op TechVisor TV via: https://youtu.be/_6ue3R582bM.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over TechVisor
TechVisor is het vizier op de tech industrie. Het is onze missie te voorzien in een platform voor professionals én consumenten in Nederland en België om 24x7 actualiteit en achtergrond informatie te leveren over de ontwikkelingen en stand van zaken in de tech industrie.

De mensen achter TechVisor zijn professionals uit de (inter)nationale ICT markt. Zij weten dus als geen ander welke bedrijven te volgen en wat de trends zijn in deze markt. Voor jou als ICT professional óf als consument betekent dit dus dat je op TechVisor over de meest interessante en relevante zaken op de hoogte wordt gehouden.
Meer over TechVisor
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.