Enexis bereidt zich voor op energietransitie met SAP S/4HANA

Netbeheerder een van de eerste S/4HANA-adopters uit de utilitysector
| SAP | 2 min | 14 januari 2020 15:55
Gewaardeerd
Copyright: SAP
Enexis moderniseert en vereenvoudigt de ERP-omgeving met SAP S/4HANA. De netbeheerder legt hiermee de basis voor een eenvoudigere, meer wendbare IT-infrastructuur die nodig is voor de energietransitie. SAP-partner Accenture begeleidde de implementatie.
 
Enexis is een van de 7 netbeheerders verantwoordelijk voor het transport van gas en elektriciteit in Nederland. De energietransitie heeft gevolgen voor de organisatie. Het bedrijf moet snel kunnen inspelen op veranderende behoeften. Dat vraagt om een IT-omgeving en bijbehorende processen die daarin kunnen faciliteren. Om dat te realiseren, lanceerde Enexis het bedrijfsbrede programma 'EneXt'. 

EneXt

"In de energietransitie neemt het werk voor ons als netbeheerder sterk toe. Tegelijkertijd zie je dat technisch personeel om al dit werk uit te voeren schaars is. Dat vraagt om extra efficiency. Daarnaast vraagt de energietransitie om flexibiliteit van de netbeheerder in het invullen van haar rol", schetst Jan Willem Janse, programmamanager EneXt bij Enexis.
 
"Met EneXt willen we daarom processen versimpelen en standaardiseren en het IT-landschap wendbaarder maken. Het vervangen van de ERP-omgeving is hiervan een belangrijke eerste stap", vervolgt Janse. "Op dit moment hebben we een complex landschap waarbij het doorvoeren van wijzigingen complex en tijdrovend is. Dat is in de veranderende omgeving midden in de energietransitie ongewenst." 

Snelle implementatie

In 2017 ging het roer om. De netbeheerder koos voor SAP S/4HANA als ERP-oplossing om het huidige R/3-landschap te vervangen. Na een aanbestedingsronde koos Enexis voor Accenture als implementatiepartner. De implementatie was na een periode van kadering en maken van een overall geïntegreerde blauwdruk binnen een jaar gerealiseerd.
 
Binnen die periode zijn niet alleen het ERP-systeem en de overige applicaties en integraties gerealiseerd, maar zijn ook de processen aangepast op de standaardomgeving. Volgens Laurens Snoeren, programma- en projectmanager bij Accenture, was het geheim een nauwe samenwerking met de business en de projectorganisatie van Enexis volgens een op maat opgezette SAFe-methodologie.
 
Haico Hangx, programmamanager S/4HANA bij Enexis, beaamt dat. "Voor zo'n ingrijpende operatie is een jaar ongekend snel. Het is gelukt dankzij de goede samenwerking tussen Accenture en Enexis, waarin we de business nauw betrokken hielden. Bovendien hebben we de implementatie bewust in stapjes gedaan. Een gefaseerde uitrol bleek voor zo'n grootschalige implementatie verstandiger", zegt Hangx.

Finance

Hoewel de omgeving nog maar net 'live' staat voor een deel van de organisatie, ervaart Enexis nu al de voordelen van SAP S/4HANA. Met name de finance-afdeling kan nu veel sneller en eenvoudiger rapportages draaien. "Dat is belangrijk, want we moeten regelmatig rapporteren aan onze stakeholders. Ook hebben ze nu veel sneller inzicht in de stand van zaken", aldus Hangx.

Voet aan de grond

De komende maanden zal het nieuwe ERP-platform verder voet aan de grond krijgen binnen Enexis. Zo maakt het bedrijf nu nog gebruik van SAP Central Finance-architectuur. Dat is een 'brugoplossing' zodat de financiële gegevens van de lokale vestigingen die de switch nog niet gemaakt hebben, geconsolideerd worden in het centrale S/4HANA-systeem. Deze tijdelijke architectuur zal de komende jaren worden uitgefaseerd als de lokale vestigingen stapsgewijs overgaan naar het centrale S/4HANA-systeem. "Het belangrijkste is dat we nu een wendbare basis hebben voor de toekomst", besluit Snoeren.

Meer informatie over dit project? Bekijk hier de video.

Over SAP

SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
Meer SAP

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Tags

SAPERP
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030104826.jpg
We make IT spark!
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor