Doelgericht automatiseren wordt het nieuwe beleid

Niet meer ‘automatiseren om het automatiseren’, twee grote automatiseringsgolven worden voorspeld
| Celonis | 3 min | 14 januari 2021 9:44
Copyright: Celonis
Automatisering is, en blijft, één van de belangrijkste onderwerpen in het bedrijfsleven. Hoewel het een breed begrip is en veel bedrijven voorzichtig de eerste stappen hebben gezet, voorspellen experts dat dit jaar een inhaalslag gemaakt gaat worden als het gaat om automatisering, gestimuleerd en versneld door de impact van COVID-19. Deze pandemie heeft bedrijven namelijk meer dan ooit met de neus op de feiten gedrukt als het gaat om hoe belangrijk het is om (standaard)taken te automatiseren en daardoor op de juiste plekken kosten te besparen, maar ook om gemiste kansen en execution gaps op te vullen.

Carl Maas, VP Sales & Country Manager Benelux bij Celonis, voorspelt twee grote automatiseringsgolven die men dit jaar kan verwachten. De eerste golf zal veel teweegbrengen en rumoerig zijn, met zowel tonnen aan risicokapitaal en nieuwe startups aan de ene kant als met overnames en IPO’s. Na deze eerste golf zal, zoals dat in alle snel bewegende markten gebeurt, de curve afvlakken wat de mogelijkheid biedt aan marktleiders om op te staan en zich te ontwikkelen.

De tweede golf begint wanneer deze ware automatiseringsleiders tevoorschijn komen. Hyperconnectoren die geen meetbare bedrijfswaarde kunnen leveren, zullen verdwijnen. Robots zonder zakelijk doel zullen stap voor stap naar de achtergrond verdwijnen en de bedrijven die overblijven zullen de deep dive integrators en de uitvoerende automatiseringsspelers zijn.

Belangrijkste discussie in automatisering

Daarnaast voorspelt Maas dat de discussie rondom automatisering ook zal gaan verschuiven, misschien wel één van de belangrijkste discussies die in 2021 gevoerd moeten worden. Van ‘alles dient geautomatiseerd te worden’ verschuift de aandacht en focus naar ‘automatiseren om daadwerkelijk uit te voeren’. Hierin zullen de automatiseringen, verbindingen en integraties worden beheerd en gecontroleerd vanuit een master executie systeem. Dit zal een doel geven aan elke automatiseringsbeslissing. De focus zal, vanaf het begin, er op gericht zijn om systemen in te stellen om de juiste keuzes en aanpassingen te maken zodra het systeem wordt ingezet. Vervolgens zal de focus verschuiven naar hoe uit te breiden en te verbinden met meerdere systemen en workflows zonder extra complexiteit te creëren.

Nieuwe generatie in automatisering

Zoals bij vele sterke technologische trends (zoals big data), is het woord automatisering an sich een breed begrip. Het is een huls voor talloze toepassingen en mogelijkheden, maar het woord zelf betekent tegelijkertijd ook weer niets. Om te voorspellen waar de automatisering naar toe gaat moeten we beter zicht krijgen op de nieuwe generatie die automatisering zal gaan leiden en hoe zij zich opstellen tegenover automatisering. Naar verwachting zullen de ‘hipsters van automatisering’ nu de leiding overnemen van de ‘hyper-automators’, waarmee een nieuwe generatie opstaat.

De eerstgenoemde groep wordt ook wel de ‘hyper-geautomatiseerde’ groep genoemd. Het credo: alles wat beweegt kun je automatiseren. Er zijn veel RPA-leveranciers die op elk bewegend aspect meteen een bot inzetten. Die gedachtegang is begrijpelijk, aangezien de impact van COVID heeft geleid tot een vermindering van het aantal arbeidskrachten. Maas: “Wat binnen deze groep veelal gebeurt is korte termijn-automatisering. Deze korte termijn-oplossing voelt wellicht goed aan, maar de automatiseringsbelasting zal hoog zijn zodra de bots kuren beginnen te vertonen en uiteindelijk nier meer functioneren. De verschuiving naar hipsters wordt dan ook verwacht in 2021.”

“Bedrijven zoals Zapier, Integromat en Workado kunnen we scharen onder de hipsters van de automatisering. Zij, veelal millennials, leven in een ‘always on demand’ maatschappij en zijn relatief veeleisend als het aankomt op wat ze nú nodig hebben. Deze nieuwe generatie bedrijven brengt een frisse kijk op automatisering met zich mee door een omgekeerde aanpak: ze vragen wat er eerst moet worden uitgevoerd en bepalen vervolgens welke set van taken, apps en systemen nodig zijn om het werk te automatiseren”, aldus Maas. “De tijd zal leren hoe deze aanpak en online benadering zich zal ontwikkelen, maar de vroege adoptie is een goede indicatie van een succesvolle ingeslagen weg.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Over Celonis

Celonis is een softwarebedrijf dat de Intelligent Business Cloud aanbiedt, een oplossing gebaseerd op process mining-technologie. Als marktleider in process mining, helpt Celonis bedrijven snel inzicht te krijgen in operationele processtromen voor het optimaliseren van hun bedrijfstransformatie. Dit resulteert in besparingen en tegelijkertijd zorgt het voor een hogere klanttevredenheid.

Tags

Celonis

Disclaimer

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
Alle rechten voorbehouden © 2019-2021, TechVisor