COVID-19 biedt bedrijven een kans om digitaal te groeien

| VMware Tanzu | 4 min | 05 augustus 2020 11:54
Exclusief
Gewaardeerd
COVID-19 heeft ongeëvenaarde uitdagingen gecreëerd binnen de DevOps wereld, niet alleen op het gebied van productiviteit maar ook voor het managen van teams. Wat nog niet zo lang geleden als normaal werd gezien, is vandaag de dag een grote uitdaging. In deze blog ga ik in hoe COVID-19 de mens, het proces, de applicatiearchitectuur, de bereikbaarheid en het platform van individuele organisaties beïnvloedt tijdens het bouwen en uitvoeren van taken.

Mensen

Door de COVID-19 crisis lijkt het eeuwenoude debat over agile vs. waterfall beter uit te pakken voor de voorstanders van agile. Agile teams werken immers altijd samen en maken al langer gebruik van tools zoals: Slack, storyboards en Zoom. Daarnaast werken ze meer zelfgestuurd en zijn over het algemeen gericht op resultaat. Agile ceremonies helpen teams bovendien om structuur aan te brengen, zodat ze een kader hebben voor het prioritiseren van teams en evenwicht kunnen vinden tussen wat belangrijk is en wat leuk is in deze moeilijke tijd.

Process

Door COVID-19 zijn veel processen en activiteiten die afhankelijk waren van teams op locatie en andere interacties lastig uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat teams steeds meer data gedreven werken om bijvoorbeeld resultaten te meten. Steeds meer bedrijven gebruiken burn charts om bijvoorbeeld snelheid en het aantal bugs te meten. Ook worden steeds meer processen geautomatiseerd, omdat het simpelweg onmogelijk is om een productie crew beschikbaar te hebben op één locatie. Ondernemingen met een geautomatiseerd pad naar productie kunnen hierdoor beter taken uitvoeren en kansen grijpen.

Het integreren van CI/CD pipelines en het isoleren van applicatie ontwikkeling en andere activiteiten door middel van automatisering of orkestratie helpt om sneller veranderingen door te voeren. Er worden door COVID-19 regels ook veel meer ad-hoc wijzigingen aangevraagd dan voorheen, waardoor er zeer korte ontwikkelings- en implementatiecyclussen zijn. Hierdoor is er een geïntegreerde build, release en run van alle nieuwe applicaties vereist, inclusief een strikte scheiding tussen de build- en run-ontwikkelingsfasen. Ondernemingen die deze mogelijkheid al hebben, doen het veel beter dan ondernemingen die nog steeds op traditionele methoden vertrouwen.

Applicatie architectuur

Tijdens COVID-19 is digitale technologie vaak de oplossing om bepaalde uitdagingen aan te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezondheidszorgorganisaties die technologie gebruiken om realtime beschermingsmiddelen te controleren of accountants die technologie gebruiken om de financiële gezondheid van klanten continu te monitoren. Om dit te realiseren kunnen organisaties een API-first architectuur opzetten. Hierbij worden applicaties opgeknipt in kleine services die ontsloten zijn via API’s, waardoor ze onafhankelijk van elkaar kunnen werken en zijn uit te breiden. Op deze manier is het eenvoudiger om (onderdelen van) systemen te verbinden. Door API-gateways met in-memory datastores kan de netwerk latency verminderd worden, herhaalbare patronen worden geïmplementeerd en de end-to-end bottleneck en de beschikbaarheid van de API worden verminderd. Bovendien kan een API-first-benadering een aantal extra voordelen opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan snelle waardevolle feedback van bijvoorbeeld klanten, interne teams en andere partners in het ecosysteem. Daarnaast maakt API-first parallelle implementatie mogelijk en geeft het zowel interne als teams van partners de mogelijkheid om samen te werken zonder de interne ontwikkelingsprocessen te verstoren. In de huidige multiscreen wereld kunnen bedrijven met goed ontwikkelde API-systemen profiteren van het updaten en bedienen van hun applicaties en die van hun partners. Bovendien is voor op API gebaseerde webapplicaties geen last-mile distributie vereist, waardoor complexe problemen met de verkeerde versie en compatibiliteit worden voorkomen.

Platform

Dankzij COVID-19 lijkt ook het debat tussen public Cloud en on-premise beslecht en kiezen organisaties voor een hybride aanpak. Ondernemingen hebben hierdoor beter controle op de beveiliging van gegevens en kunnen daarnaast de controle over hun dagelijkse activiteiten behouden. Bovendien kunnen bedrijven die gebruikmaken van een hybride structuur eenvoudig en flexibel hun vaste kosten- en usage-driven modellen samenbrengen en beheren.

Bereikbaarheid

Een ander belangrijk element tijdens de COVID-19 crisis is de bereikbaar voor zowel interne gebruikers als klanten. Nu veel mensen thuiswerken valt het thuisnetwerk meestal buiten de controle van de IT-afdeling en is de internetconnectiviteit meestal onstabiel. Daarnaast is veilig printen en scannen met thuisapparatuur vaak lastig. Dit geeft vaak problemen bij het ondertekenen van belangrijke documenten. Een andere uitdaging is security. Een mobiele gebruiker die overal kan werken, moet bijvoorbeeld toegang krijgen tot interne systemen. Technologieën zoals VPN en endpoint beveiliging helpen, maar leggen ook de beveiligde netwerkzone bloot aan endpoints die een groter bereik hebben. Organisaties moeten daarom het aanvalsoppervlak van de netwerkzone naar buiten toe verkleinen door een software gedefinieerd netwerk en slimme gateways op applicatieniveau te gebruiken. Op deze manier kunnen ze het verkeer beter monitoren, detecteren, filteren en verminderen. Een platform dat de complexiteit centraliseert en inkapselt, kan deze zware taken wegnemen van de applicatie en de ontwikkelaar in staat stellen zich te concentreren op het leveren van functies. Hierdoor hoeft de ontwikkelaar zich minder zorgen te maken over de bereikbaarheid van de app.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van uitdagingen waar organisaties tegenaan lopen door COVID-19. Echter zorgen deze uitdagingen er wel voor dat organisaties worden gedwongen om met digitale transformatie te starten of door te gaan. In feite biedt het bedrijven een kans om digitaal te groeien. 
Auteur: Dieter Hubau, Platform Architect bij VMware Tanzu

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (5 ratings).

Over VMware Tanzu

Om vandaag op de markt te winnen, moet u investeren in zowel uw mensen als uw technologie. Maak uw teams vrij om complexere uitdagingen aan te gaan. Gebruik flexibele, cloud-native ontwikkelingsmethoden en -tools. Upgrade uw oude systemen naar nieuwe native runtimes in de cloud. Dit soort transformatie op bedrijfsschaal is niet eenvoudig. Maar met VMware Tanzu kunt u het tempo van verandering versnellen. We helpen de manier waarop uw bedrijf werkt te heroverwegen en er een onderneming van de volgende generatie van te maken. We doen dit met een portfolio van oplossingen om uw applicatie en infrastructuur te moderniseren.

Disclaimer

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030104826.jpg
We make IT spark!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor