High performance teams kunnen organisaties door crisis loodsen

Verwachting is dat invoering van HPT’s versnelt als gevolg van coronavirus
| Ordina | 3 min | 10 juli 2020 10:46
Gewaardeerd
Copyright: Ordina
High Performance Teams (HPT’s) kunnen de oplossing vormen voor bedrijven met IT-afdelingen die moeten inspelen op de veranderende marktomstandigheden en IT-behoeften tijdens de crisis. Het coronavirus dwingt immers steeds meer organisaties om creatief te zijn nu de vraag naar diensten sterk verandert of het personeelsbestand moet worden heroverwogen. Uit de Ordina Digital Monitor* blijkt dat HPT’s voornamelijk worden ingezet vanwege snelle resultaten door kortcyclisch werken (42%) en lagere kosten door efficiënter werken (37%).

Het onderzoeksrapport van IT-dienstverlener Ordina – dat is gehouden onder 1700 IT-leiders uit verschillende sectoren zoals de financiële dienstverlening en zorg – laat daarnaast nog iets anders zien: bijna de helft (46%) van de organisaties die al werken met HPT’s concludeert dat deze teams wendbaarder zijn dan ‘gewone’ teams omdat ze vaker prioriteren.

"Juist deze eigenschappen – snel, flexibel en wendbaar – zijn belangrijk in de huidige omstandigheden”, aldus Jan Galicia, General Manager Portfolio & Business Development van Ordina.

Kosten beheersbaar houden

Nu zegt nog slechts een kwart (24%) van de IT-besluitvormers een begin te hebben gemaakt met de invoering van HPT’s, terwijl 15 procent van de ondervraagden binnen de IT-afdeling aan het opschalen is. Galicia denkt dat deze aantallen in de nabije toekomst zullen stijgen. “Organisaties moeten zichzelf deels opnieuw uitvinden en zijn daarbij op zoek naar manieren om toekomstbestendig te worden. Dat betekent dat ze de kosten beheersbaar willen houden en tegelijkertijd optimaal en relevant resultaat willen leveren.”

Een HPT bestaat uit teamleden die voor een specifieke taak zijn geselecteerd op basis van eigenschappen en kwaliteiten en in hoge mate zelfstandig te werk gaan om sneller resultaten te bereiken. HPT’s plannen werk, lossen problemen op, nemen beslissingen en beoordelen en sturen de voortgang. Daarnaast leveren ze snel resultaten door hun kortcyclische manier van werken en directe betrokkenheid in het team van materie-deskundigen.

Volgens Galicia zitten die lagere kosten waar 37% van de ondervraagden het over heeft voornamelijk in het feit dat organisaties die gebruikmaken van HPT’s kunnen snijden in overheadkosten. “Door de zelfsturende eigenschappen van HPT’s zijn er minder regie-rollen nodig. Managers kun je bijvoorbeeld omscholen en inzetten daar waar ze nog meer van waarde zijn. *

Snel up-to-speed

De kortcyclische manier van werken maakt HPT’s bovendien rendabeler, zegt 42% van de ondervraagden. Gemiddeld wordt een HPT-team per jaar 10% productiever, aldus Galicia. “Dit komt omdat het team na elke oplevering of sprint evalueert wat er beter kan. Verbeterpunten worden direct doorgevoerd met een steile leercurve als gevolg. De wendbaarheid van HPT’s zie je vooral terug in de korte lijnen die het team onderhoudt. Na elke sprint kan het team opnieuw prioriteren.”

Galicia verwacht een versnelling van de invoering van HPT’s in deze periode waarin COVID-19 bedrijven in zijn greep houdt. Volgens Galicia heeft de crisis nog duidelijker het belang van een snelle, flexibele en wendbare organisatie blootgelegd. “Deze eigenschappen zijn niet alleen belangrijk in deze crisistijd maar ook in de toekomst, bijvoorbeeld bij veranderingen aan de vraag- of productiekant. Organisaties die snel kunnen inspelen op veranderende behoeften in elk denkbaar, toekomstig scenario zijn de winnaars van morgen.” 

*) Over de Ordina Digital Monitor: De Ordina Digital Monitor is een onderzoek in samenwerking met onafhankelijk marktonderzoeksbureau Markteffect. Dit onderzoek richt zich op de mening van 1.700 besluitvormers op het gebied van digitalisering (IT, bedrijfsvoering en automatisering) binnen vier sectoren: financiële dienstverlening, zorg, industrie en de overheid. De Ordina Digital Monitor richt zich op onderwerpen, issues en trends die een belangrijke rol spelen in de digitalisering van elke onderneming of organisatie en daarmee van invloed zijn op de strategie, besluitvorming en operatie van bedrijven en organisaties. Dit onderzoek is eind 2019 in Nederland gehouden.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Marktplaats

Als aanvulling op dit artikel is de onderstaande interessante aanbieding tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.

Over Ordina

Ordina is de grootste, lokale IT-dienstverlener in de Benelux. Wij richten ons op het realiseren van een digitale voorsprong bij klanten in de sectoren: financiële dienstverlening, industrie en overheid. Dit doen wij door het bedenken, bouwen en beheren van technologische toepassingen. Ordina helpt haar klanten de uitdagingen en veranderingen in hun business voor te zijn.
Meer Ordina
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030104826.jpg
We make IT spark!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor