Industrie 4.0 in de intralogistiek: Zo werkt moderne materiaalbehandeling

| Remmert | 2 min | 30 juni 2020 15:10
Gewaardeerd
Copyright: Remmert
Steeds meer toepassingen en processen in de intralogistiek zijn gebaseerd op het concept van ‘smart factory’ door de inzet van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML). Het is de toekomst, maar toch moeten bedrijven zichzelf durven te vragen of AI de weg vooruit is.
Bedrijven kunnen namelijk veel tijd investeren in het implementeren en aanleren van een tool op basis van AI of ML, terwijl de beslissingen genomen door zo’n systeem soms moeilijk te begrijpen zijn. De meerwaarde van AI en ML kan variëren per toepassing, daarom wordt er van geval tot geval afgewogen en beoordeeld wat de meerwaarde is of kan worden. Om bedrijven op weg te helpen naar de smart factory en de juiste keuze te maken, geeft Ralf Kruse, directeur Datatechniek bij Remmert, drie focuspunten.

1. De relatie tussen mens en machine herzien

De automatiseringsgraad van een bedrijf definieert de smart factory van morgen. Veel handelingen kunnen daardoor uitgevoerd worden zonder menselijke tussenkomst. Maar vergis je niet: werknemers zijn niet overbodig, ze nemen juist nieuwe taken op zich, zoals toezichthoudende activiteiten en interventie. Zulke functies vereisen alleen een andere kwalificatiegraad. Bijvoorbeeld, een intuïtieve software met bedieningsoppervlak kan door het personeel worden aangeleerd, zodat het mogelijk wordt gemaakt om bepaalde tools intelligent te besturen en te bedienen.

In een connected intralogistiek systeem geldt als vuistregel: hoe groter, hoe complexer. De gebruikersinterface van de software moet daarom een begrijpelijk, modulair en transparant ontwerp zijn. Programmeurs en ontwikkelaars doen er goed aan te kiezen voor duidelijke en heldere gebruikersinterface, bijvoorbeeld in de vorm van pictogrammen. Deze efficiënte interfaces gaan een belangrijke rol spelen in de industrie 4.0.

2. Bestaande en nieuwe installaties strategisch combineren

Om van een smart factory een succes te maken, is de evolutie van systemen een belangrijke factor. In het bijzonder zelfs het parallelle gebruik van bestaande en nieuwe installaties. Machines die modulair uitgebreid en gecombineerd kunnen worden, tillen bedrijven naar een hoger niveau. Het gebruik van modulaire automatiseringsoplossingen biedt een enorme flexibiliteit en garantie voor de toekomst voor de gebruikers om op de nogal fluctuerende eisen te kunnen reageren.

3. Het versterken van het creatief zoeken naar toepassingen

Waar anders heel wat tijd gaat over communicatie- en leveringsprocessen tussen machine, fabrikant en klant, stelt een samenwerking tussen Remmert en de Universiteit van Hamburg machines in staat om betekenisvolle veranderingen te herkennen en zich autonoom voor te bereiden op de nodige configuratiewijzigingen. Dergelijke wijzigingen omvatten bijvoorbeeld het aanpassen van de configuratie van een machine of het vervangen van machineonderdelen. Door dit project, genaamd Adam (Autonoom adapterende Machines), kunnen machines zich zelfstandig aanpassen aan onbekende omgevingsfactoren.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Over Remmert

„We make material flow”: Met dit statement richt Remmert zich als specialist in materiaalhandling op de metaalverwerkende industrie en de staal- en metaalhandel. Het technologiebedrijf is de erkende specialist voor intelligente automatiserings- en intralogistiekoplossingen en voor systemen voor de opslag van langgoederen en plaatwerk. Met gestandaardiseerde modules wordt de volledige materiaal- en informatiestroom perfect aangepast aan de eisen van de klant. De systemen van Remmert met slimme besturings- en softwaremodules zorgen vanaf de eerste dag voor een hogere productiviteit in het intralogistiekproces. Dankzij de onafhankelijkheid van de fabrikant en het modulaire karakter kunnen de systemen flexibel worden aangepast aan veranderende eisen. Gebruikers krijgen een veilige investering en een toekomstbestendige totaaloplossing voor de volledige materiaalstroom rondom hun bewerkingsmachines.
Meer Remmert
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030104826.jpg
We make IT spark!
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor